Minoa av Malou Bergman ingår i utställningen Foto: Pressbild

Musik och konst i magisk miljö

Ta dina favoritartister, konst du uppskattar och en massa god mat som är snäll mot planeten. Skicka in allt i en Alice i underlandet-inspirerad miljö på Djurgården och du får "Rosendal Garden Party".

  • Publicerad 13:11, 8 jun 2022

Tanken är att det ska bli Nordens mest hållbara musikevenemang

Rosendalistisk kallar arrangörerna det själva, den sagovärld som i dagarna börjar byggas upp på Djurgården inför fyradagars-evenemanget Rosendal Garden party. Johanna Beckman, Senior Creative Curator på FKP Scorpio, berättar att idén föddes ur pandemin.

– Vi hade tid att utveckla nya koncept och ville skapa något nytt för Stockholm, något vi kände att vi skulle vilja gå på. Känslan vi ville åt var att du ska kunna glida ner dit från jobbet, med cykel, spåvagn eller båt. Känna in stan och gå på härliga gig med god mat och dryck och bra konst. Det kommer att vara ganska lugnt. Visst vi har längt efter konserter och att dansa men vi vill inte att tröskeln ska vara så hög.

Vill skapa magi

De har bland annat låtit sig inspireras av British Summertime i Hyde park. Tanken är att skapa en magisk plats i staden. På en redan magisk plats.

– I och med att allt sker på samma scen ser vi det snarare som en konsertserie än en festival. Men det finns alla möjligheter att utveckla koncepter, säger Johanna Beckman.

– Det är inte säkert att vi lyckas men tanken är att det ska bli Nordens mest hållbara musikevenemang. Och det ska speglas i maten, drycken och hur vi hanterar allt på plats.

Linn Koch-Emmery är först ut.

På konstsidan samarbetar man med Selva studios, under ledning av Malou Bergman. Ett gäng som ”gjort spännande saker”. Bland annat en konstutställning i skogen under pandemin där folk kunde hålla avstånd.

– Eftersom vi vill tänka hållbart hela vägen görs det bland annat konst av fallen skog. Vi vill också att hela platsen ska genomsyras av konstnärer vi tycker om.

Hur fick ni idén om Alice i underlandet?

– Malou sa: Du vill skapa en trädgårdsfest de luxe. Hur gör man det bättre än att ha Alice i underlandet som vägledande stjärna? Hela Rosendal har en stark trädgårdshistoria, det har funnits skolor i trädgårdsskötsel i …

När det gäller maten heter partnern Diet for a green planet, ett koncept där maten ska göra så lite klimatavtryck som möjligt.

Jämn könsfördelning

Musiken är trots allt huvudsaken. Varje dag har sitt eget koncept: Rock, indie, hiphip soul och så en ganska blandad dag.

– Oavsett vilken dag man går ska man kunna både uppleva artister man längtat och nya stjärnor. På torsdagen är det en rätt tung tjejliga. Vi eftersträvar minst 50-50 i könsfördelning, säger Johanna Beckman.

Florence and The Machine. Foto: Pressbild

Rosendal Garden Party

Var: Rosendal, Djurgården.

När: 8–11 juni.

Program

Onsdag 8/6:
16.00, Linn Koch-Emmery, 17.00 Sleaford Mods,18.10 The Avalanches, 19.30 Clairo, 21.15
The Strokes.

Torsdag 9/6:
16.00 Goat Girl, 17.00 Wet Leg, 18.10 Gayle, 19.30 Snoh Aalegra, 21.15 Florence and The Machine.

Fredag 10/6:
17.00 Albin Lee Meldau,18.30, Cat Power 20.00, Sharon Van Etten, 22.00 The National.

Lördag 11/6:
17.00 Daniela Rathana, 18.30 Arlo Parks, 20.00 Jungle, 22.00 Tyler, The Creator.

Biljetter

En dag 745– 955 kr.

Visa merVisa mindre

Tyler, The Creator. Foto: Pressbild

Johanna Beckmans 4 musiktips

1. Tyler the Creator är en drömbokning rent personligt.

2. Jag är ett Sleaford mods-fan!

3. Sedan är jag stolt över att få jobba med Wet Leg. När jag nyligen var i London gratulerad kolleger mig till att ha bokat "the hottest band in the UK".

4. Alla svenska artister! Vi har valt dem vi gillar. Daniela Rathana är Sveriges största nya stjärna, Och Snoh Alegra kommer hit efter att ha fått två amerikanska grammmisnomineringar. Sedan är Albin Lee Meldau en stor publikfavorut.

Visa merVisa mindre