Motionsspåren i Lida bland de bästa i Sverige

I tre månader reste Philip Persson och Oskar Jensen runt och testade motionsspår i Sveriges alla 290 kommuner. Nu presenterar de en topplista över landets 100 bästa spår. I dag har turen kommit till Lida friluftsgård i Botkyrka, på en mycket stark 12:e plats.

  • Publicerad 10:53, 13 jun 2017

– Sex exemplariska motionsspår, det längsta hela 18 kilometer långt, är bara en liten del av friluftsgårdens spännande utbud. Till de ovanligare hör höghöjdsbana, vattenskidor och besök i den lokala idrottskyrkan, säger Oskar Jensen.

Det var från juli till september i fjol som Oskar och Philip åkte runt och testsprang 313 spår, minst ett i varje kommun i landet.

Sprang 237,5 mil

– Vi hade gjort en del research innan. Ambitionen var att hitta det bästa spåret i varje kommun, säger Oskar.

De åkte runt i bil, totalt 1 774 mil, och sprang 237,5 mil sammanlagt. Under tiden antecknade de och fotograferade flitigt för att kunna göra en topplista och kora Sveriges allra bästa motionsspår.

– Vi funderade en del på vad som egentligen är ett bra motionsspår, säger Oskar.

Fem huvudkriterier

Till slut enades de om fem huvudkriterier:

* Naturen. Hur unik, varierad och naturskön den är, och hur nära naturen man kommer.

* Framkomligheten.

* Anläggningen. Standard på duschar, bastu, utegym med mera.

* Spåret. Skyltning och eventuella unika kvaliteter.

* Utbud. Hur många unika kilometer som finns och variation i distanser, underlag och hur kuperad banan är.

”Oklanderliga stenmjölsslingor”

Nu är topplistan för de 100 bästa spåren klar och nedräkningen från 100 till 1 pågår på www.motionsspar.blogspot.se och på facebook. På plats 12 kom alltså Lida friluftsgård i Botkyrka. Framför allt föll Oskar och Philip för själva spåren.

”Oklanderliga stenmjölsslingor energisnålt dragna mellan kullarna i det småkuperade sprickdalslandskapet. De magra hällmarkerna på topparna ser vi inte mycket av, men i gengäld omges spåren av tät och mysig granskog och skvattramdoftande kärr. Spåren är helt enkelt en av många anledningar att besöka Lida friluftsgård”, skriver de i sin motivering.

En annan sak som fick Oskar och Philip på fall var de många kaninerna i området, som tillsammans med ”den vältrimmade grässlänten ner mot sjön Getaren” gav dem associationer till barndomens Teletubbies framför tjock-tv:n.

”Ära att vara topp 100”

Tidigare har sju andra motionsspår i Stockholm presenterats, från Gömmareskogen i Huddinge på plats 90 till Grönsta Gärde på Lidingö på plats 32, men Lida friluftsgård är med sin 12:e plats bäst i länet – hittills.

– Det finns otroligt många motionsspår och vi har besökt över 300 som redan de var resultatet av en rejäl utgallring, så det är verkligen en ära bara att vara med på topp 100-listan, säger Oskar.

– Vi hade väldigt högt ställda förväntningar på Stockholm, och de infriades. En sak som är unik för Stockholm är de gröna kilarna. I andra kommuner har inte funnits det behovet att medvetet spara grönområden mellan motorvägarna på det sättet, säger Oskar.