Möt vendeltidens kungar

För 1 500 år sedan begravdes några mäktiga kungar i Vada. Nu är sjökullarna allt som återstår av det ­gamla maktcentret. På onsdag kväll håller 18-åringen Angus Carlsson guidad visning på platsen.

  • Publicerad 11:19, 20 apr 2015

Kanske är det någon av kungarna från Ynglingaätten, besläktade med asaguden Frej som ligger begravda i de stora gravkullarna i Vada, Brottby – Vada sjökullar.

Den gamla kungaätten betraktas förvisso i dag mest som sago­kungar som det berättas om i fornnordiska skrifter. Men faktum är att det kring Vada låg ett Vendeltida maktcentrum, beläget vid vattenleden Långhundraleden, en av järnålders viktigaste handelsvägar.

På onsdag kväll finns chansen att följa med på en guidad kring de gåtfulla sjökullarna från Vendel­tiden som den första delen av järnåldern, innan Sverige blev kristet, kallas.

Bakom de guidade turerna ligger det unga företaget Time Travel Tours som gör skräddarsydda historiska visningar i Vallentunatrakten. På företagets blogg beskriver sig de båda grundarna Angus Carlsson och Jonathan Olsson som ”två historienördar som älskar att guida”.

– Jag har alltid gillat att hålla muntliga framträdanden, säger Angus Carlsson, 18 år.

Han går fortfarande sista året i gymnasiet men har redan skaffat sig en del erfarenhet av guidning bland annat vid Granby gård i Lindholmen där den kända Granbyhällen ligger.

Jonathan Olsson, den andra grundaren. Han är 25 år och praktiserar på Historiska museet. Dessutom är han certifierad pilgrimsvandringsledare inom Pilgrim Vallentuna.

– Jag brinner för historia. Det finns så mycket fina fornminnen som ingen lyfter fram. Jag vill lyfta fram den fantastiska forntid vi har omkring oss här i ­Vallentuna, säger han.

Vandringen på onsdag är en av flera schemalagda vandringar i vår och sommar.

– Man kommer att få uppleva en plats och en epok, säger Angus Carlsson.

Angus Carlsson guidar vid Vada sjökullar på onsdag kväll.

Fakta

Handelsepok på järnåldern

Vendeltiden inföll mellan cirka 550 och 800. Epoken är den första delen av järnåldern. Den avlöstes av vikingatiden då kristendomen spred sig i Norden.

På Vendeltiden blomstrade handeln med Europa. Makten var sannolikt koncentrerad hos några få rika och mäktiga personer.