På sommarens loppmarknad finns stora möjligheter att fynda – om man kan loppisknepen. Foto: Mostphotos

Mitt i:s 10 tips för att fynda på loppisen

Nu är loppissäsongen i gång på riktigt för den som vill fynda. Men att gå på loppmarknad kan också bädda för besvikelse. Mitt i har listat 10 tips för att du ska få ut så mycket som möjligt av din loppisupplevelse.

  • Publicerad 16:15, 18 maj 2018

Med våren och sommaren kommer loppmarknaderna, och under den närmsta tiden arrangeras många jätteloppisar runt om i Stockholm.

Loppisar kan många gånger vara ett perfekt tillfälle att fynda, men också en utmattande upplevelse som man lämnar tomhänt.

Mitt i har listat några punkter att tänka på för att få ut det mesta av loppisupplevelsen.

1. Kom tidigt

Var på plats 30 minuter innan utsatt starttid. De bästa fynden ryker ofta först, ibland medan säljarna packar upp sina varor.

2 …eller sent

Samtidigt som det är bra att vara först på plats kan det också gynna en att dyka upp i slutet av dagen. Många säljare vill ogärna släpa hem sina prylar igen och kan därför gå ner riktigt mycket i pris.

3. Kom utvilad

Kom utvilad, mätt och ta med vattenflaska. Det kan bli svettigt på stora sommarloppisar.

4. Inte bara swish

Vi rör oss allt mer mot det kontantlösa samhället, men fortfarande finns det en äldre generation som ogärna gör affärer utan mynt och sedlar. Se därför till att ha med dig kontanter – om inte annat som för back up. Många säljare är i dag uppkopplade via Swish. Det är smidigt, men glöm då inte att ha ställt in appen för stora överföringar. Det är trist att gå miste om din framtida favoritsoffa för att kontot inte tillåter dig att swisha mer än 200 spänn.

5. Shoppa systematiskt

Det är lätt att bli snurrig på stora loppisar – överallt syns drivor av saker och man springer gärna som en yr höna från bord till bord för att inte missa något. Sanningen är att det faktiskt är då man ofta går miste om fynden. Det bästa du kan göra är att lägga upp en systematisk shoppingplan: börja vid första bordet och jobba dig framåt – bord för bord.

6. Lämna barnen hemma

Att fynda i fulla klädlådor kräver fokus. Måste ett barn följa med? Muta med en av alla leksaker som säljs på loppisen, som du sedan kan gömma undan när du kommer hem. Men framför allt: lämna barnvagnen hemma. En bökig barnvagn är det sista sombesökarna, och du själv, vill trängas med. En bärsele är guld för småttingar som behöver följa med.

7. Var säker på storlekar

Ska du köpa möbler eller barnskor? Ta med måttband och mät utrymmet eller barnens fötter hemma innan loppisen. Barnskor i mycket bra skick kan ofta fyndas på loppisar, som kostar många hundralappar i butik. Ett vanligt måttband funkar för att mäta skornas innermått, om du inte har ett skomåttband.

8. Pruta

Säljarnas mardröm är att släpa med alla varor hem igen. Priset är förhandlingsbart, framför allt i slutet på dagen. Ha inte dåligt samvete om du sedan upptäcker att den där skinnjackan kostar flera tusen kronor på Blocket, det är köparnas marknad.

9. Planera hemresan

Det finns många anledningar att välja bort bilen, men just på loppis kan det vara en bekvämlighet – eller till och med en nödvändighet. Lycka till att frakta hem tidigare nämnda soffa på tunnelbanan. Om du inte har bil, eller inte vill förorena vår vackra stad i onödan, så kan det i stället vara en bra idé att kolla upp den smidigaste rutten med kollektivtrafiken.

10. Ge inte upp – rota!

Det är, som konstaterat, lätt att bli utmattad på stora loppmarknader. Överallt är det människor på jakt efter fynd, och en och annan dragkamp om åtråvärda prylar är oundvikligt. Det man inte får göra är att ge upp. Hittar du inget första varvet? Ta ett till! Och tänk på att rota. Drömfyndet kan mycket väl ligga längst ner i lådan med ”skrot”.

Fakta

Loppisveteranernas bästa fynd

”Kavatskor till dottern för 50 kronor, i nypris 800 kronor. Blev favoritskor och användes hela vintern. En kashmirtröja till mig själv för 30 kronor i toppskick.” – Pia Bispo

”Jag har följt med min mamma på loppisar sedan barnsben och har säkert betat av ett hundratal under mina år. Mitt absolut bästa fynd gjorde jag dock för bara några år sedan. Det var en Raiders-jacka som jag fick loss för 200 spänn. Prislappen på e-Bay visade sig ligga på en nolla mer” – Cornelis Rikken

Visa merVisa mindre