Människor i fokus på slottet i sommar

Mer människor – både herrskap och tjänstefolk – och mindre prat om arkitektur, stil och design. Inför sommaren och visningarna av markis Lagergrens hem på Tyresö slott har Nordiska museet växlat perspektiv.

  • Publicerad 11:51, 14 jun 2016

En vandring genom Tyresö slotts rum, så som familjen Lagergren lämnade dem under tidigt 1900-tal, är fascinerande. Salong efter salong, murriga konst- och bokbeklädda för herrar, damernas utan böcker och ljusare. Där finns också frukostrummet för föräldrarna, Claes Lagergrens arbetsrum, bönekapellet och de två separerade sovrummen.

Wenke Rundberg, museipedagog, uppehåller sig dock helst i ett av förmaken – en tjusigare hall dit man kunde dra sig undan för att telefonera.

– Det var här de olika världarna möttes. Här, innanför den här dörren arbetade tjänstefolket, de två kokerskorna, husorna och husföreståndarinnan. Under somrarna, när familjen bodde här jobbade säkert upp till 20 personer med att sköta slottet och att tjänstgöra åt familjen Lagergren. Det var allt från chaufför, tjänare, guvernör och husdräng till smeden och mjölkerskan som bodde här året om i olika arbetarbostäder, säger hon.

Nordiska museets nya ambition är att under sina allmänvisningar berätta mindre om möblerna, arkitekturen och målningarna, och mer om människorna som fanns i och runt slottet – tjänstefolket, men också Claes Lagergrens första fru Caroline.

– Det var ju tack vare hennes amerikanska förmögenhet som Claes Lagergren kunde köpa slottet 1892. Han var ju också bortrest en stor del av året, och då var det hon som tog kommandot, säger Wenke Rundberg.

De nya berättelserna om tjänstefolkets liv har hämtats från intervjuer från 1970-talet, då många av dem fortfarande levde. Men Nordiska museet har också fått hjälp av Tyresö hembygdsförening med bilder.

– Tänk bara hur många som var engagerade i att städa slottet innan familjen Lagergrens skulle flytta in varje sommar. Då kallades arrendatorerna och deras fruar in, säger Wenke Rundberg.

Som besökare kan man ta del av de nya visningarna på olika sätt. I sommar på helgerna erbjuder Nordiska museet guidade visningar på cirka 40 minuter, men man kan också gå runt på egen hand med audioguide eller läsa i en ny katalog.

– Vi hoppas att mindre fokus på stilhistoria och mer på människorna gör att vi når fler, säger Wenke Rudberg.

Fakta

Då är Tyresö slott öppet i sommar

Lördagar och söndagar från 11 juni fram till 28 augusti klockan 12-16 med visning klockan 14. Entré: 100 kronor.

Fler historiska visningshus…

Svindersvik – ett sommarnöje från 1700-talet i Nacka. Visas tre gånger dagligen på lördagar och söndagar 4/6-26/6 och på söndagar 5/7-30/8, klockan 12, 13 och 14. Entré 100 kronor.

Årsta slott med Fredrikavåningen. Titta hur den världsberömda författaren Fredrika Bremer levde på Årsta slott. Årstasällskapet har visningar söndagarna 26/6, 3/7, 10/7, 17/7, 24/7, 31/7 och 7 augusti, samt lördagarna 2/7, 9/7, 16/7, 23/7 och 30/7. Inträde 50 kronor, betalas kontant. Personer under 18 år betalar inget inträde.

Årstasällskapet har också tagit fram en slottsstig där man kan lära sig om Årsta slotts långa historia och om Fredrika Bremer. En kortare variant är den så kallade Fredrikaslingan i slottsparken, en längre den så kallade Fornstigen. I juli finns det gratis guidade vandringar på torsdagar klockan 17.00-18.30. Samling vid runstenen nära busshållplatsen.

Visa merVisa mindre