”Många barn och ungdomar mår extremt dåligt”

Bromsten-författaren, Annelie Drewsen, är aktuell med sin nya lättlästa bok ”Lever du?” Här berättar hon om arbetet med boken, hur ensamkommande ungdomar har det i Sverige och hur hon hoppas att litteraturen ska kunna få upp svenska ögon för detta högaktuella ämne.

  • Publicerad 16:38, 16 feb 2017

Annelie Drewsen jobbade tidigare på språkintroduktionen på en skola i Tensta. Hon slutade arbeta där förra året och är numera författare på heltid boende i Bromsten.

– Jag har skrivit 14 böcker för barn och ungdomar och de flesta är lättlästa. Flera av dem handlar om barn och ungdomar som kommit till Sverige ensamma från olika länder. Det är böcker som delvis bygger på berättelser som jag fått höra i klassrummet, säger hon om sina tidigare böcker.

Nu är Annelie aktuell med boken ”Lever du?” som hon har skrivit tillsammans med sin författarkollega, Christina Wahldén. Boken är en fiktion, men skildrar en verklighet som både Annelie och Christina har fått se på nära håll.

Det är en bok om 17-årige Navid från Afghanistan som numera är i Sverige. Här lever han på ett boende för ensamkommande ungdomar, samtidigt som han oroar sig över sin mamma som befinner sig på ett flyktingläger i Iran.

”Det är en psykisk tortyr man blir utsatt för.”

– När vi skrev boken våren 2016, försökte vi beskriva situationen som vi vet många pojkar från Afghanistan befann sig i då och även gestalta mamman som vi vet finns någonstans. När man träffar ungdomarna har de en extremt starkt längtan efter sin mamma. Den där ovissheten i att komma till ett nytt land, att gå i skolan och att ha det bra men ändå inte veta hur det ska bli i framtiden. Det är en psykisk tortyr man blir utsatt för, säger Annelie Drewsen.

Annelie berättar att det som hänt sedan i höstas när de skrev boken, är att de ensamkommande barnen i Sverige mår ännu sämre. Hon säger att det som står i boken är jobbigt, tungt och att flera som har läst den sagt att de gråtit för att det är en tung historia. Ändå är det inte lika illa som i det verkliga livet, menar hon.

– Verkligheten är hundra gånger värre för barnen som befinner sig mitt i detta. Sverige ska skicka flera barn till Afghanistan, till ett land de inte ens är uppväxta i. Politiker pratar om ”återvändande”, det är ett språk som är skrämmande. Just nu mår många barn och ungdomar extremt dåligt, de känner inget som helst hopp för framtiden.

”Det finns en extremt liten förståelse för vad människor som flytt från exempelvis Afghanistan varit med om.”

Tidigare under veckan besökte Annelie en skola och träffade några klasser där det gick några killar som kommit till Sverige från Afghanistan.

– Jag läste lite ur boken och det blev känsloladdat. De lyssnade och det var fint att få dela det med dem. Lärarna berättade att när killarna började på skolan, kastade andra elever med svensk bakgrund skällsord efter dem. Det tyder på att det finns en extremt liten förståelse för vad människor som flytt från exempelvis Afghanistan varit med om, säger Annelie Drewsen och fortsätter:

– Orden ”ensamkommande barn” har fyllts med så mycket annat än vad det är. Det är barn som flytt från krig, tagit sig igenom halva världen och som bara frågar om de får bo här, om de får leva sitt liv här. I media har gruppen ensamkommande barn i princip avhumaniserats vilket naturligtvis påverkar hur skolkamrater och andra människor omkring dem ser på dem. I värsta fall bidrar det till avståndstagande och rädsla, och det är allvarligt.

”De vill inget hellre än att också få vara del av och bidra till det här samhället.”

Litteraturen har flera viktiga uppgifter, menar Annelie Drewsen. Några av dem viktigaste menar hon är att skapa empati, att skapa medkänsla och att få människor att få känna något.

– Den här berättelsen, jag skulle vilja att ungdomar som går på högstadiet läser den. Inte bara nyanlända utan att även andra läser och funderar på vad det hela handlar om och vad som faktiskt händer där ute i världen på riktigt. Och vad personer som kommer ensamma till Sverige kan ha gått igenom.

– De gillar att spela fotboll, att hålla på med mobilen och åka skateboard precis som vi. Men det är jättesvårt för dem att få kompisar som är svenskar, som pratar svenska och som är uppväxta här. De vill inget hellre än att också få vara en del av och bidra till det här samhället.


Läs också:

Fakta

Annelie Drewsen

Ålder: 36 år
Född: i Stockholm
Bor: i Bromsten
Yrke: Författare och journalist
Familj: Ja
Intressen: Läsa, resa och springa långt.
Aktuell med: Boken ”Lever du?” (tillsammans med Christina Wahldén)