Magnus Carlson tillbaka i barndomens Tumba

Magnus Carlson återvänder till Tumba för första gången på 30 år. På söndag spelar han på Tumbascenen. Mitt i fick en pratstund med sångaren som berättade om ett och annat barndomsminne.

  • Publicerad 17:39, 9 okt 2018

– Jag hade en fantastiskt uppväxt. Vi flyttade till Barkvägen i Storvreten när området var nybyggt. Det var så enormt mycket barnfamiljer och barnen lekte över åldersgränserna. De flesta var sjysta mot varandra, säger Magnus Carlson till Mitt i.

Weeping Willows-sångaren och soloartisten Magnus Carlson har slagit igenom på bred front i Sverige. När han talar om uppväxten i Tumba och Storvreten är det idel varma ord. Trots det har han inte varit tillbaka sedan han flyttade någon gång efter att ha gjort klart lumpen. Hans föräldrar flyttade från Barkvägen i Storvreten i slutet av 80-talet.

Jag var mer involverad i idrott än i musik. Jag spelade fotboll och bandy. Alla andra spelade handboll.

Magnus Carlson var ungdomsledare och spelade i både IFK Tumba och Rönninge SK

Återupptäcker Tumba

I samband med spelningen på söndag kommer han dock att åka runt för att återupptäcka trakten.

– Det är nog mycket som har förändrats, och man åker ju heller inte igenom när man åker söderut. Tumba centrum ser nog också annorlunda ut, säger han fundersamt.

Magnus Carlson öppnar ett paket och får en skiva med en annan skönsjungande man – Elvis Presley. Foto: Privat

Satt hemma hos kompisar

Sedan tar minnena från barndomen och ungdomen vid.

– Det fanns en radio- och tv-affär som jag tror hette Bjurholms och så Domus. Det var här jag köpte mina skivor. Tumba var ju så långt ifrån stan. Till stan kunde man ju inte bara dra hur som helst. Och jag minns hur man satt hemma hos kompisar och lyssnade på musik. Den här tiden har format mig musikaliskt. En del av det jag lyssnade på när jag bodde i Tumba kommer jag att sjunga på konserten, säger Magnus Carlson.

Magnus Carlson har sparat kasettband från barndomen. Foto: Privat.

Första ”spelningen” hos dagmamman

Musiken har har alltid varit ett intresse. Sin första ”spelning” gjorde Carlson hos dagmamman Inger och hennes man Anders.

– Det var jag och mina tre polare som mimade till Sex Pistols. Senare spelade jag trummor i band och hade replokal på Lagret som då hette Lyran. Det var mycket punk i barndomen och tonåren och senare kom mitt intresse för new wave med The Smiths och The Cure, men även Depeche Mode, säger han.

Barndomsteckning av idolen. Elvis Presley var fortfarande vid liv under Magnus Carlsons första år i livet. Magnus Carlson föddes 1968. Elvis Presley dog 1977. Foto: Privat.

Magnus var ungdomsledare

Annars var Magnus Carlson ganska mycket av en idrottskille under barndomen och ungdomen. Någon musikskola eller kör var han inte med i.

– Jag var mer involverad i idrott än i musik. Jag spelade fotboll och bandy. Alla andra spelade handboll. Jag spelade i IFK Tumba och senare i Rönninge som var duktiga. I IFK Tumba var jag också ungdomsledare.

Lekte i skogen vid Harbro gärde

På fritiden lekte han mycket i naturen med sina kompisar.

– Vi spelade mycket fotboll tillsammans men var också mycket ute i skogen vid Harbro gärde. Vi var mycket i naturen och det tror jag också format mig, säger Magnus Carlson.

Svettiga tyskprov

Egentligen gör Carlson inga spelningar just nu. Men när erbjudandet från Tumba dök upp tackade han ja.

– Vi (Weeping Willows red. anm.)  håller egentligen på att spela in en ny skiva nu. Men jag tackade ja eftersom jag fick chansen och det var en spelning i Tumba. Nu ska jag tillbaka till Tumbascenen. Min gamla skolaula. Där har jag suttit och svettats både över tyskprov och läskiga biofilmer på 80-talet. Kanske får jag något slags retroaktiv ångest med tanke på alla prov jag skrivit här, säger han.

Magnus Carlson. Foto: Johan Bergmark.

”Säkert några kära återseenden”

– Det kommer mycket folk från Tumba när jag spelar i stan. Många från den här tiden har flyttat men några bor också kvar, lite gamla grannar och skolkamrater. Det blir säkert några kära återseenden. Det blir jäkligt spännande att komma tillbaka, säger han.