Johannes Skoog bland 10 000 pipor inne i stadshusorgeln. Foto: Pekka Pääkkö

Lyssna till mäktiga stadshusorgeln – gratis

Han har spelat i både Notre Dame och i Versailles – på nyårsdagen ger organiststjärnan Johannes Skoog två gratiskonserter på stadshusets mäktiga orgel i Blå hallen. – En fantastisk möjlighet, både för mig personligen och för publiken att höra orgeln, säger Johannes Skoog.

  • Publicerad 10:00, 23 dec 2017

Trots sina 25 år har Johannes Skoog redan hunnit studera vid både Kungliga musikhögskolan och prestigefyllda Pariskonservatoriet. Där blev han den första student någonsin att gå ut med högsta betyg i orgelinterpretation båda åren på masterutbildningen.

Studierna i den franska huvudstaden beskriver han som ett dygnet runt-jobb. 8-10 timmar per dag gick åt till övning och kraven var höga.

– Hade man inte förberett sig minutiöst på varje detalj var det lika bra att stanna hemma. Men övning ger färdighet, i alla fall om man övar rätt, säger Johannes Skoog när vi träffas i Blå hallen i Stockholms stadshus.

Han berättar att han har försökt välja ett program för konserten som kan intressera många.

– Alla ska kunna hitta något intressant. Bland annat spelar jag Clair de lune av Claude Debussy som kräver snabbt fotarbete av organisten.

En fördel med att gå på orgelkonsert i Blå hallen är att man faktiskt ser organisten spela eftersom denne är placerad på samma nivå som publiken.

– Det visuella kan annars ofta gå förlorat på orgelkonserter, säger Johannes Skoog.

Johannes Skoog är uppvuxen i Vinterviken och ger på nyårsdagen konsert i Blå hallen. Foto: Pekka Pääkkö

Skandinaviens största orgel

Stadshusorgeln var färdigbyggd 1925, två år efter själva stadshuset. Med sina 10 000 pipor och 135 stämmor är den Skandinaviens största.

Det fanns farhågor om att orgeln skulle ha skadats av rök i samband när en bil i mars i år körde in i stadshuset och började brinna. Men en inventering visade att orgeln klarat sig.

Johannes Skoog och Svante Hådell, protokollchef i Stadshuset, bjuder in oss att kliva in i själva orgeln för att med egna ögon se instrumentets storhet. Det är en minst sagt speciell upplevelse att vandra runt bland svällarluckor och pipor där de största är 10 meter långa.

– För mig är det bra att få se hur stora pipor orgeln har. Tjocka pipor ger en mer rund klang vilket den här orgeln har, säger Johannes Skoog.

Unik klangrikedom

Att lära känna orgeln innan en konsert är viktigt. Ett arbete som Johannes Skoog kommer att lägga många timmar på.

– Den här orgeln är unik i sin klangrikedom, framför allt i de svagare nyanserna. Bara att välja ljud är ett enormt jobb, säger Johannes Skoog.

Under nyårskonserten spelar också Susannah Carlsson. Att få höra två organister under samma konsert är en fördel för publiken, menar Johannes Skoog.

– Då kan man höra hur olika orgeln kan låta för det är ju osannolikt att vi väljer att använda exakt samma ljud, säger han.

Fakta

Så fixar du gratis biljetter till konserten

På nyårsdagen hålls två konserter, klockan 14 och klockan 16, med Johannes Skoog och Susannah Carlsson.

Det är gratis entré till konserterna och biljetterna finns att hämta i Stadshusshopen från den 27 december.

Orgelkonserter har arrangerats på nyårsdagen ända sedan 1980-talet men det är under de senaste tre åren som konsterna ökat i popularitet. I år finns plats för 1 200 åskådare på varje konsert.

Visa merVisa mindre