Lorry – succén som slutade i tragedi

Lorry, det var här det hände. Hit strömmade festlystna Stockholmare för dansen, artisterna och stämningen. För Sundbybergare blev det stamhak nummer ett. Men mörka skuggor föll över stans skandalomsusade danshak. I nya boken Lorry – Det tragiska glädjepalatset skildras Lorrys historia, från kultställets uppgång till dess fall.

  • Publicerad 15:19, 14 dec 2016

Nils ”Dubbel-Nisse” Nilsson var ett välkänt namn i Stockholms nöjesvärld och en man med många idéer. Han såg tidigt potential i Sundbyberg. Spårvagnslinje 15 tog resenärer från city till Esplanaden på 30 minuter. Och flickorna på Marabou och de unga männen på Sieverts kabelfabrik, de ville väl roa sig efter arbetet?

Arkivbild: Sundbyergs stadsmuseum

Han köpte Lorry 1954 i en tid då danssalongerna blomstrade i Stockholm. Dubbel-Nisses plan var nu att ta festen till Sundbyberg. Han annonserade med slogans som ”gräsänkedans” och fixade gratisbussar från Odenplan.

Ryktet gick om köttmarknad och i början fanns en töntstämpel på Lorry. Men publiken älskade det. Snart ringlade köerna i korsningen Fredsgatan/Vegagatan.

Lorrys historia berättas i den nyutkomna boken Lorry – det tragiska glädjepalatset. Annelie Nilsson, dotter till Dubbel-Nisse, har skrivit den ihop med författaren Kjell E. Genberg.

– Jag har funderat på att skriva boken i 25 år. Jag hängde alltid med pappa hit. Lorry var mitt andra hem och samtidigt en annan värld, säger hon.

Vi ses i Lorrys gamla lokaler som i dag är restaurang Arnest. Mycket finns bevarat från Lorry-tiden. Entréskylt och trappa. Annelie pekar runt i lokalerna.

– Där bakom de bruna dörrarna, det var hångelhörnan. Där gömde jag häxblandningar.

– Nere i trappan stod en kondomautomat. Jag brukade fylla kådisar med vatten tills de exploderade.

Läs mer: Stammisar och artister bidrog till boken om Lorry

Artisterna bidrog förstås till Lorrys stjärnglans. Robban Broberg, Alice Babs och Sven-Ingvars spelade här.

Josephine Baker hos familjen Nilsson på Ankdammsgatan i Solna.

Världsnamn som Josephine Baker och Cliff Richards likaså. Enligt boken kom tiotusentals gäster till Lorry varje månad.

Grannarna var inte lika glada. Hög musik, spyor utanför och nedpissade bilar skapade debatt i dåvarande Mitt i:s föregångare, Sundbybergs och Solna Tidning. Namnlistor skrevs. Sundbybergs kommun skickade en hälsoinspektör som konstaterade att tillåtet antal decibel nattetid vida överskreds.

Men Lorry stod stadigt i stormen.

– Jag tror att det negativa som skrevs om Lorry gjorde folk nyfikna, säger Annelie.

En långt värre tragedi skakade Lorry och Sverige när den 25-åriga stamgästen Ulla Persson, bosatt på Vegagatan, mördades efter en danskväll 1961. 200 Lorrygäster hördes men ingen gärningsman greps. Mordet preskriberades 1986.

Samma år begick Nils ”Dubbel-Nisse” Nilsson självmord. I boken beskrivs det som pågick i skuggan av glittret och minglet. Annelie Nilsson berättar att pappan varit deprimerad länge. Både Nisse och en kollega blev föremål för utredning hos polisens ekorotel. 1985 gick Lorry i konkurs.

Läs mer: De fann varandra i Lorryvimlet – Solnabon Gert: ”Christel var jäkligt förnämlig”

Lorry hade efter det tre olika ägare. 1999 förstördes lokalerna i en brand. Att Lorry satte Sundbyberg på kartan råder inga tvivel om. För många Sundbybergare blev Fredsgatan 6 ett andra vardagsrum. Det repiga trägolvet på Arnest vittnar än i dag om tusentals dansanta sulor och klackar.

Läs mer: Efter artikeln – stammisarna minns sitt Lorry