Cornelia Jakobsdotter kom med i Love Generation våren 2010, efter ett avhopp. I fjol tävlade gruppen för första gången i Melodifestivalen. men föll i Andra chansen. Foto: Johan Kindbom

Livet tog oväntad vändning

För två år sedan var Cornelia Jakobsdotter en vanlig gymnasietjej med rockdrömmar. En audition med demonproducenten Red­One förändrade allt.

  • Publicerad 00:00, 31 jan 2012

Säg ”den 18 februari 2012” och Cornelia Jakobsdotter, 19 år, ser både drömmande och fokuserad ut. Då står hon på Melodifestivalens scen i Leksand. Hon och de andra tjejerna i popbandet Love Generation ska sjunga låten ”Just a little bit”.

– Det blir en rejäl popexplosion och en riktig show med både sång och dans. Låten är grymt peppande, man blir jätteglad av den, säger hon.

Cornelia Jakobsdotter bubblar av förväntan där hon sitter i vardagsrumssoffan hemma i Axelsberg. Men ett stråk av oro skymtar också under den blonderade luggen. Love Generation tävlade i Melodifestivalen även förra året, med låten ”Dance alone”. Då gick gruppen vidare till Andra chansen, men inte till final.

– Det är läskigare att tävla andra gången. Det känns som om det måste gå ännu bättre. Därför tvekade vi att ställa upp. Men samtidigt mindes vi hur kul det var att tävla och vi tycker att vår show är värd att ses av miljoner tv-tittare, säger hon.

På väggen bakom henne hänger det svartvita, åtsmitande fodral hon bar vid Melodifestivalen 2011. En riktig festblåsa, sydd av mamma Fia som är sömmerska. Det är hon som designar kläderna åt Love generation. Showen skapar tjejerna själva – Cornelia Jakobsdotter, Melanie Taylor och Charly Q – tillsammans med en koreograf.

Men låten har de inte skrivit. Det har den framgångsrike producenten RedOne gjort, ihop med sitt team. Han har jobbat med världsartister som Lady Gaga, Jennifer Lopez och Michael Jackson och tillbringar numera mycket tid i USA.

Våren 2010 var han dock i Sverige för att skapa en ny popgrupp. Vid en audition med över 500 sökande valdes fem tjejer ut – och Love Generation föddes. Men då var Cornelia Jakobsdotter inte med.

– Nej, jag gick andra året gymnasiet och hade fullt upp. Jag visste inte ens om att det var en audition. Men min kompis Roshana Hoss deltog – och kom med. När en av tjejerna hoppade av tipsade hon RedOne om mig. Jag satt hemma i mjukisbyxor när de ringde och frågade om jag ville provsjunga.

Det ville hon. Bara någon timme senare satt hon i en studio och sjöng. När hon var klar konfererade Red­One med teamet en kort stund. Sedan kom beskedet: ”Du har platsen”.

Därmed fick Axelsbergsfamiljen ännu en popartist i huset. Pappa är nämligen Jakob Samuelsson i hårdrockbandet The Poodles. Lilla Cornelia började gästsjunga på hans spelningar redan i sjuårsåldern och fick blodad tand. I tioårsåldern började hon därför Kulturamas grundskola med inriktning dans, sång och teater och när det var dags för gymnasiet valde hon musikgymnasiet Rytmus i Sickla.

– Efter gymnasiet hade jag tankar om att bilda en rockgrupp eller kanske åka till USA. Men så kom Love Generation, som från ingenstans. Det blev en stor twist i livet, säger hon och skrattar.

Efter två avhopp är tre tjejer med i gruppen. De har lärt känna varandra efter hand – inte minst under sommarturnéerna 2010 och 2011 då de uppträdde på festivaler, torg och klubbar runt om i landet. Situationen var på ett sätt märklig. De hade inte själva sökt upp varandra utan plockats ihop av en producent, som bestämmer över det danspoppiga soundet. Men Cornelia Jakobsdotter hävdar bestämt att hon inte känner sig styrd.

– Nej, även om han gör musiken har vi stort inflytande över allt det visuella. Vi lägger ner enormt mycket tid på showen. Och om vi skrev en egen låt skulle RedOne säkert låta oss spela in den – om han gillade den.

Vi tycker att vår show är värd att ses av miljoner tv-tittare.cornelia jakobsdotter

Fakta

Tävlar i Melodifestivalens tredje deltävling

Namn: Cornelia Jakobsdotter.

Ålder: 19 år.

Bor: I hus i Axelsberg, med mamma Fia, pappa Jakob och småbröderna Balthazar och Fritiof. Storasyster Nikolina har flyttat hemifrån.

Yrke: Artist, medlem i gruppen Love Generation.

Aktuell: Sjunger låten ”Just a little bit” i Melodifestivalens deltävling 3, i Leksand den 18 februari.

Gillar i Axelsberg: Att gå ner till vattnet, för en långpromenad eller joggingtur.

Visa merVisa mindre