Lisa längtade efter den svenska musikscenen

Efter Så mycket bättre och det hyllade ”håll käften-svaret” till Nöjesbladets journalist var Lisa Ekdahl svenskarnas 8:e mest populära Googlesökning 2016. Nu är hon aktuell med ett nytt album på svenska.

  • Publicerad 09:00, 17 feb 2017

23 år har gått sedan hon blev ett av 90-talets stora genombrott med låten Vem vet och det självbetitlade debutalbumet. Sedan dess har Lisa Ekdahl släppt ett tiotal album, några på svenska och några på engelska, och turnerat runt hela världen.

Nu är hon tillbaka med albumet När alla vägar leder hem, det första på svenska sedan Pärlor av glas för elva år sedan.

– Jag längtade efter Sverige, efter språket och att vara en del av den svenska musikscenen. Det var hela nyckeln, jag behövde det drivet, säger Lisa Ekdahl när vi träffar henne på Café Rival i närheten av hemmet på Södermalm.

Lisa Ekdahl har flyttat runt på Södermalm i över tjugo år. Fontänen vid Mariatorget är en av favoritplatserna.

Från sitt andra hem i Portugal inspirerades hon av Youtube-klipp med gamla svenska giganter: Cornelis, Beppe Wolgers, Monica Zetterlund, Barbro Hörberg och Ted Gärdestad.

– Jag blev påmind om allt jag älskar med svensk musik. Sedan kom albumet väldigt naturligt, säger Lisa Ekdahl som började skriva på det nya albumet någon gång innan sommaren förra året.

Ville inte att Så mycket bättre skulle bli en parentes

Lisa Ekdahl gjorde sedan en mini-comeback på hemmaplan genom sin medverkan i Så mycket bättre. Låttolkningarna i programmet gjorde hon så att de skulle passa ihop med hennes egen repertoar, därför ingår också låtarna på hennes nya album.

– Jag ville inte att programmet skulle bli en parentes som jag sedan ville bort från. Det måste vara något som jag går in i till fullo och det gjorde jag så det blev en väldigt positiv upplevelse för mig. Jag höll bara på tills jag kände mig helt hemma.

Sedd som låtskrivare och artist – inte bara mamma

I programmet öppnade Lisa Ekdahl också upp sig och berättade om året då hon slog igenom och att hon samma år blev mamma för första gången, något hon inte pratade om då.

– Jag kände att det var väldigt svårt att prata om sitt föräldraskap som kvinna utan att bli reducerad till att bara vara en mamma på den tiden. Jag ville också gärna bli sedd som den låtskrivare och artist och utövare som jag är, säger hon.

Känner du att du kan vara mer öppen med ditt privatliv idag?

– Ja, eftersom det fanns mycket färre media då var den bilden som de presenterade den rådande. Nu finns det så mycket olika vägar och ingångar, vem som helst kan komma med sin input på ett annat sätt genom sociala medier som Instagram. Människor hinner före och får presentera sig själva.

Populär på Google efter hyllade ”håll käften-svaret”

När Nöjesbladets reporter Jan-Olov Andersson i höstas ställde frågor om Lisa Ekdahls relationer fick han sig dock en uppläxning.

Lisa Ekdahl förklarade för reportern att kvinnor är ”skittrötta” på att att bli identifierade genom sina mödraskap och män – särskilt av män. När han ändå ställde ännu en fråga på ämnet svarade hon:

”– Hör du hur du själv tänker, Jan-Olov? Patriarkatet är på väg ned, du kommer att möta det här igen och igen och igen när du möter kvinnor. Patriarkatet faller, inom din livstid. Det är lika bra du hakar på.”

Förra året googlades Lisa Ekdahl mer än både Prince och Brexit.

Svaret har efteråt hyllats av många och ledde troligtvis också till att hennes namn blev det 8:e mest googlade i alla kategorier bland svenskarna 2016.

– Jag blev på så otroligt gott humör efter det där, jag galopperade omkring hemma och bara skrattade. Att få bidra med något som hade en sådan stark igenkänningseffekt för så många var otroligt kul. Det här behövde sägas.

Lisa Ekdahl spelar på Cirkus i Stockholm den 20 mars. Här kan du lyssna på nya albumet som släpps idag 17 februari. 

Fakta

Lisa Ekdahl om:

Albumtiteln: ”Den syftar absolut på den här längtan, men den kan syfta på det omvända också – att du är hemma var du än är. Jag älskar titlar där du kan läsa in lite vad du vill, som har en öppenhet.”

Adam Pålsson (mest känd från Torka aldrig tårar utan handskar) som sjunger med Lisa i låten Välkommen morgon: ”Adam är en god vän. En fantastisk person, en rolig inspirerande samtalspartner och en fantastisk sångare. Det är få som vet det, många har bara sett honom som skådespelare. Jag hoppas att han ska sjunga mera så alla får höra honom. Han ska vara Ted Gärdestad nu i en ny film – jag är säker på att han kommer vara lysande.”

Södermalm: ”Jag är väldigt lycklig över att jag identifierar det här som mitt hem och känner så starkt för platsen. Att jag känner tillhörighet till de här kvarteren, det är känslor jag värderar väldigt högt.”

Maskinens låt Krossa alla fönster (2011) som lånat från Lisas Öppna upp ditt fönster: ”De frågade aldrig om de fick använda referensen, men det är på sätt och vis alltid hedrande när någon lånar ens musik. Även om man knappt vill säga det, då kanske folk börjar stjäla allt. Men det är spännande att det kan bli så att man får vara med någon annanstans och dyka upp på platser som man själv inte har planerat och drivit eller styrt med.”

Sina hattar: ”Jag har otroligt många men jag har inte räknat dem. Jag gillar saker, jag gillar gamla saker. Jag har många butiker jag gillar i Stockholm. Det finns en person som har ett showroom nära Nytorget, Ann-Christine Axelsson, hennes butik heter Cave Canem. Om det är öppet så har hon underbara saker därinne, hattar bland annat. Sedan finns alltid Lisa Larsson på Bondegatan. Herr Judith och Hattbaren.”

Skandinavienturnén och att presentera nytt material på svenska: ”Den börjar den 22 februari, så jag pysslar väldigt mycket med det. Det är spännande och absolut ganska pirrigt. Jag vill att det ska bli fint. Men jag trivs väldigt mycket med de jag ska åka med och bandet som jag har satt ihop. Vi har bra personkemi, det känns viktigt och bra spelkemi, vilket är ännu viktigare. Det finns goda förutsättningar för en inspirerad turné.”

Visa merVisa mindre