"Jag vet hur det luktar här och hur det känns", säger Lisa Förare om att romanen "Varken" utspelar sig nära hemmet i Herrängen. Foto: Christian Lärk

Lisa Förare har skrivit fantasy för fullvuxna om Älvsjö

Lisa Förare är kanske mest känd som matskribent. Men hon är också aktuell med en ny romansvit med mystiska inslag. – Jag kallar det tantasy eller tantastik. Det är Harry Potter för fullvuxna.

  • Publicerad 06:00, 19 jan 2020

”Jenny hänger i persiennsnöret.” Så skulle första meningen lyda i novellen som matskribenten och Herrängenbon Lisa Förare och de andra eleverna fick i uppgift att skriva under kursen i att skriva skräck.

– Nästan alla andra skrev och nakna kvinnor i högklackat. Men jag tänkte att ett persiennsnöre håller inte för en riktig kvinna, säger Lisa Förare och klappar sig på magen.

– Det måste vara något lätt. Då blev det en älva. Sedan fortsatte jag att skriva fler scener.

Debutromanen utspelar sig i Älvsjö och Fruängen

Omkring åtta år, flera genomläsningar och bearbetningar senare finns boken ”Varken”. Berättelsen handlar om Sara som letar efter försvunna syster och kommer i kontakt med mytiska väsen – mitt bland villorna i Älvsjö och butiker i Fruängen.

– Jag har så himla dåligt lokalsinne och är så himla hemkär. Jag vet hur det luktar här och hur det känns, säger hon om valet att låta berättelsen utspela sig i hennes egna kvarter.

Bokens omslag har formgetts av en gammal vän till Lisa Förare. ”Vi var nog hans jobbigaste kunder.” Foto: Christian Lärk

Uppskattas av grannarna

Trots att Lisa Förare har tagit sig stora konstnärliga friheter och diktat friskt om människor och älvor, bland annat på Långsjöhöjden, har boken tagit emot med öppen famn av Älvsjöborna.

– Jag trodde att de skulle bli arga, men de gillar det! De flesta tycker bara att det är roligt. Alla vill vara monster.

Fakta

Lisa Förare

Bor: Herrängen.

Familj: Man, en son, två bonussöner och en extrason från Afghanistan.

Lyssnar på just nu: ”Klubben” av Matilda Gustavsson.

Smultronställe i Älvsjö: Herrängens gård och Ica nära Älvsjö.

Visa merVisa mindre

Självklart att skriva skräck

”Varken” har kategoriserats både som skräck och thriller. På omslaget beskrivs den som ”en mörk förortssaga”. Men Lisa Förare har uppfunnit en egen kategori.

– Jag kallar det tantasy eller tantastik. Det är Harry Potter för fullvuxna.

Stora delar av boken har skrivits här, i soffan hemma i villan i Herrängen. Foto: Christian Lärk

Att det skulle bli en en skräckbok med fantasy-inslag var självklart för henne.

– Jag har varit intresserad av skräck sedan jag var liten. Min syster prenumererade på Kalle Anka. Jag prenumererade på Dracula. Jag skulle aldrig skriva feel good och jag är så trött på deckare. Jag vill inte ha en massa torterade nakna kvinnolik, det är lite sjukt att det ska vara underhållning.

I stället blev det den unika förortssagan som planeras att bli en trilogi.

– Jag är väldigt förälskad i sagor med humor. Min hjältinna är inte oskuld, hon minns inte ens när hon var det.

Engagerad i ensamkommande

Förutom skrivandet är Lisa Förare också en engagerad samhällsdebattör. De senaste åren har de ensamkommande barnen från Afghanistan legat henne varmt om hjärtat.

– Känner man de här killarna är det jättesvårt att demonisera. Visst finns det dem som hamnar snett och bär med sig trauman och missbruk. Men många är otroligt fina och skötsamma. Men väldigt många ser bara de som trillat igenom systemet.

Bok nummer två kommer till hösten

Nästa bok är planerad att släppas nästa höst, Lisa Förare skriver för fullt på den nu. Gärna hemma i soffan i Herrängen, eller på Herrängens gård.

– Den handlar mycket mer om Långsjön och vad som finns i den. Arbetsnamnet är ”Finns i sjön”. Den handlar också jättemycket om en ensamkommande kille. Några av karaktärerna från ”Varken” kommer tillbaka och några är nya.