Lina valde sin egen väg – trots fördomar

Hon hoppade av gymnasiet och blev gravid. Nu driver hon en blogg som blev hennes biljett in i tv-serien ”Unga mammor”. Drömmen är att bo utomlands och kunna leva på bloggandet.

  • Publicerad 16:05, 14 feb 2017

Varje år får en handfull tonåringar i Tyresö egna barn. Lina Lundmark, 19 år, var förra året en av dem.
– Jag blev först jätteglad när det stod två streck på pinnen. Min pojkvän blev också glad. Men eftersom jag fick dålig respons från andra så funderade jag på abort. Jag läste om det men kände att det här kan jag inte göra mot något som ska bli mitt barn.

Pojkvännen Emil är ett år äldre än Lina. De ville ha en familj tillsammans, men hade inte tänkt att det skulle bli så tidigt.
– Jag vet inte hur det är att vara en äldre mamma men jag tror inte att det är så stora skillnader. Att inte kunna få egentid när man vill är det jobbigaste. Att få se Audrina växa upp och utvecklas, och känna att det här är mitt barn, det är det bästa.

Lina och tre andra tjejer berättar om sina liv i tv-serien ”Unga mammor” på Viafree. I arbetet med serien blev Lina filmad varje dag i två månaders tid, i allt hon gjorde.
–Till en början var det nervöst men man kom in i det snabbt och vande sig vid kameran. Det blev lite som ett jobb. Ibland kände jag att jag pallar inte idag men då var det bara att bita ihop.

Lina blev headhuntad till programmet via sin blogg, som hon startade när hon blev gravid. Hon har även lagt upp ett par videor på Youtube.
– Jag strävar efter att försörja mig på att blogga och youtubea och sånt. Jag vill inte ha något nio-till-fem-jobb, och så vill jag bo utomlands någonstans. Men jag tar det som det kommer. Jag vill i alla fall jobba efter mammaledigheten, det är ingen idé att plugga in gymnasiet.

Lina hoppade av gymnasiet efter tvåan. Hon hade inte hittat rätt inriktning och kände att hon ändå inte skulle klara skolan. Till sommaren blev hon gravid.
Linas mamma fick en chock när Lina ringde och berättade. Hon började prata om annat och Lina undrade om hon verkligen hade hört?
– Men sen ringde hon tillbaka och grät och var lycklig, ”Ska jag bli mormor” sa hon. Det var den reaktionen jag trodde att jag skulle få först. Hon är väldigt barnkär.

Familjen har hela tiden stöttat Lina i hennes beslut att bli mamma, men kompisarna var lite negativa till en början.
– Vi höll på att planera en festresa just då, men fick jag säga till dem att jag inte kunde följa med. De blev besvikna, men när de kom tillbaka från resan var de positiva och ville följa med på ultraljud och allting.

En del människor utanför den innersta cirkeln har dock haft fördomar på grund av Linas ålder.
– Folk trodde inte på mig när jag sa att jag var gravid. När de fattade att det var på riktigt sa de ”Men hur ska DU klara av det, du har inget jobb, du kan inte försörja ditt barn”.

Men det är man själv som måste få känna efter om man är redo att ta hand om ett barn, tycker Lina.
– Jag kan varken uppmana någon att föda eller göra abort. Men man mognar under graviditeten. Jag trivs med mitt liv, det är såhär det ska vara och inte som det var innan. Jag är nöjd med mitt beslut.


Läs även ”Allt högre snittålder på förstföderskor

Fakta

Fakta

  • 1970 blev 29 tonåringar i Tyresö föräldrar, 2015 var det bara en enda tonåring som fick barn.
  • Under samma tid har befolkningen i kommunen ökat från 27 112 till 46 177,
  • och kvinnors medelålder vid första barnets födelse har ökat från 24 år till 29 år.
Källa: SCB