Stefan Lindberg. Foto: Sara Flodin

Limpan: ”En hel del sorg”

På torsdag är det release för Per Björns omtalade fotobok ”Var finns alla polarna?” på Fanfaren i Farsta. En av de som finns med – en av få som överlevde åren av tungt missbruk – är Bästa svängens Stefan ”Limpan” Lindberg.

  • Publicerad 16:23, 12 dec 2017

– Jag känner många föräldrar som saknar sina barn. Systrar och bröder som blev av med sina syskon. Priset var oerhört högt, säger Stefan Lindberg.

Han syftar på det där livet som han och hans vänner levde i Farsta vid 70-talets början,och som skildras i Per Björns nya fotobok ”Var finns alla polarna?”.

Boksläppet på Fanfaren på torsdag kväll är också premiär för en utställning. Per Björn kommer att berätta om bildernas tillkomst. Även Stefan Lindberg kommer vara på plats och ge sitt perspektiv på historien.

Stefan Lindberg (i ljusa byxor vid tidningshyllan) langade droger och ser inte helt avspänd ut med polisen i närheten. Foto: Per Björn

 

– Det är jätteroligt att det har blivit en bok. Men för mig är det också en hel del sorg i det här, förklarar han.

Var missbrukare i många år

Stefan Lindberg, av många känd som ”Limpan”, var själv en av de som fastnade i ett djupt missbruk. I en tidigare intervju med Mitt i berättade han om den långa, krokiga resan mot ett drogfritt liv – en resa som gick via flera långa fängelsestraff.

2011 bildade han stödföreningen Bästa svängen som arbetar mot missbruk och utanförskap.

– Många av personerna i den här boken var mina vänner. De hade varit fantastiskt att träffa dem igen och säga hej. Men många av dem gick bort redan i unga år.

– Att titta på bilderna väcker också tankar när det gäller min egen resa. Jag har ett bra liv idag men jag höll på att missa hela tåget.

Minns du hur det var när Per Björn dök upp där i Farsta med sin kamera?

– Det var inte så att vi tog emot honom med öppna armar första kvällen. Men så småningom blev han en vän, som hängde med in till Kungsträdgården när vi skulle in och festa. Med tiden blev bilderna också väldigt bra, eftersom han var så nära.

Boksläppet och vernissagen på torsdag kväll börjar klockan 18.30Fanfaren/Farsta bibliotek.