Lill Lindfors: ”Tiden på Viggbyholm underbar”

Lill Lindfors ser fram emot att komma hem till Täby för att stå på Tibble teaters scen i helgen.  – Jag har jättegoda minnen av Täbytiden, säger Lill Lindfors, som avslöjar hur scenkarriären startade med teater och revy på Viggbyholmsskolan

  • Publicerad 13:36, 17 mar 2017

Lill Lindfors är en av Sveriges mest folkkära artister, sångerska, skådespelare och komiker och har genom åren synts i så många olika sammanhang, spelat revy med Hasse och Tage, tappat kjolen i en kupp som programledare i Eurovision song contest, varit teaterdirektör för Maximteatern, gjort tv-shower i England och Frankrike och är i dag förutom ofta anlitad artist även UNICEF-ambassadör.

Lovordar Bengan Janson

Hon har som vi alla sett på tv en alldeles speciell glimt i ögat och hennes röst är just så där karaktäristiskt släpigt hes när Mitt i Täby ringer upp henne för en intervju om Lions Club Täby-konserten som hon ska göra ihop med Bengan Janson på Tibble teater på söndag.

– Han är en underbar musiker, han är lagom galen, har en så bra energi och har så mycket humor och är en fenomenal dragspelare. Han är ett musikaliskt geni, säger Lill Lindfors om Bengan Janson , som har synts i Körslaget och ihop med tv-profilen Kalle Moraeus.

Shoppar i Täby centrum

Många vet förstås att Lill Lindfors är född i Helsingfors, men inte alla vet att hon har djupa rötter i Täby.

– Jag har bott i Näsby park i många, många år med mina föräldrar och sedan med egen familj. Efter studenten hade jag en egen lägenhet i stan, men när jag gifte mig och fick barn flyttade jag ut till Täby igen.

Lill Lindfors har stått på Tibble teaters scen flera gånger. Och hon må ha flyttat från Täby, men hon har ändå inte släppt kontakten.

–  Jag har ju goda vänner som bor där ute och då och då åker jag ut till Täby centrum. Min bror bor kvar i mina föräldrars villa i Näsbypark.

Folkskolan i Roslags-Näsby

Familjen bodde först i en lägenhet i Björkhagen när flyttlasset hade gått till Sverige från Finland och först när hon var i tioårsåldern flyttade de till en villa i Täby.

– Jag gick i folkskolan i Roslags-Näsby. Undra om den finns kvar?

När Lill Lindfors berättar om åren som dagelev på internatskolan i Viggbyholm gör hon det med en speciell värme i rösten.

– Hela tiden på Viggbyholmsskolan var underbar.

”Hela tiden på Viggbyholmsskolan var underbar.”

Lill Lindfors om Täbytiden som präglat hennes karriär.

”Inte lika snobbig som Lundsberg”

Hon förklarar att internatskolan, som kallades ”Viggan”, hade små klasser och bra sammanhållning och att dit kom ”misslyckade elever från andra ställen”.

– Den var inte lika snobbig som Sigtuna och Lundsberg. Det var lite vildvuxna elever, men det var en bra kontakt mellan lärare och elever. Det fanns en stark kontakt och man kände sig som elev respekterad och sedd.

Viggbyholmsskolan har präglat henne väldigt starkt. Hon berättar att de kunde gå ut och sätta sig på en bergsbacke och prata religion.

– Det var en fantastisk skola, tyckte jag. Så personligt. Den var lite före sin tid pedagogiskt, man fick säga ”Du” till lärarna och det fanns rökruta. Det var mycket kultur. Vi spelade mycket teater och revyer. Det var underbara lärare. Stefan Stenius har varit betydelsefull för hela min karriär och mitt intresse för litteraturen.

Fröet till scenkarriären

Lill Lindfors avslöjar också att fröet till hennes scenkarriär såddes på Viggbyholmsskolan i Täby när eleverna satte upp en adapterad grekisk pjäs om kärleksstrejk.

– Vi gjorde en musikal som hette Nobborna, som också visades i tv, men som synd var inte bandades.

– Det kallades för Raggaropera. Det handlade om två raggargäng och byggde på Lysistrate. Tjejerna vägrade att vara kärleksfulla så länge killarna slogs.

Fakta

Här är fler höjdpunkter i vårens kulturutbud i Täby

18/3 2017

Kviltad kultur på Karby

Vårens utställningar på Karby gård har stor bredd, måleri, fotografi, skulptur, akvarell och textilkonst.

Utställningen ”Lapptäcken – inte bara fyrkantiga lappar på farmors vis” går att besöka på Karby gård 18 mars-2 april. Arrangör är föreningen Runtäcket, som består av tjugo kvinnor som kan massor om kviltning.

Plats: Karby Gård, Täby kyrkby.

19/3 2017

Lill Lindfors och Bengan Jansson

Tibbles estetelever värmer upp publiken med Elvis älskade låtskatt. Andra halvan av kvällen äger Lill Lindfors och Bengan Jansson (se artikel ovan).

Plats: Tibble Teater.

1/4 2017

Lustiga lördag på biblan

För dig som älskar böcker är det förstås bokloppis på biblan en given höjdpunkt. Denna dag får du möjlighet att köpa böckerna som bibliotekarierna har gallrat ut. Trollkarlen Martin Magic kommer också på besök och Täbyförfattaren Sofia Jarlo läser sin barnbok ”Utan att veta”.

Plats: Täby huvudbibliotek.

8/4 2017

Vårsalong i Täby

Vernissagen för vårsalongen med föreningen Täby konstnärer blir den 8 april.

Plats: Karby Gård, Täby kyrkby.

23/4 2017

Världsbokens dag

Böcker kan sprida både kunskap och tolerans därför instiftade Unesco Världsbokens dag. Biblioteket uppmärksammar det med sagoläsning i salongen.

Plats: Näsbyparks bibliotek

15/5 2017

Allsång för seniorer

När sköna maj kommer är det dags att dra på dansskorna och vässa stämbanden. Det blir både allsång och sällskapsdans denna eftermiddag.

Plats: Täby seniorcenter, Biblioteksgången 10, Täby.

4/6 2017

Folkmusik och buskspel

Längtar du efter en festival med glada spelmän, folkmusik och dans med knätofsar istället för dunka dunka och sprit då kanske du ska testa spelmansstämman på Skogsberga gård? Stämman inleds med allspel vid lunchtid och sedan ökar takten med flera gästartister och grupper inom Täby Spelmansgille. Missa inte heller våfflorna och överraskas av spontant buskspel.

Plats: Skogsberga Spelmansgård, Täby kyrkby.

Visa merVisa mindre