Lasse och Tora Hallström tillsammans med Lena Olin. De ska göra film om Hilma af Klints liv. Foto: Viaplay/Wikimedia commons

Lasse Hallström gör film om svensk superkändis

Lena Olin och Lasse Hallström ska skildra den svenska konstnären Hilma af Klints liv i en ny film. Till sin hjälp har de sin gemensamma dotter Tora Hallström.

  • Publicerad 09:15, 16 maj 2021

Regissören Lasse Hallström ska göra film om den svenska konstnären Hilma af Klint. Filmen förväntas ha premiär redan nästa år och ska handla om af Klints liv både som yngre och äldre.

Film med fru och barn

Den svenska superkändisen ska i olika åldrar gestaltas av två kvinnor som står regissören väldigt nära; hans fru Lena Olin samt deras gemensamma, dotter Tora Hallström. Att det blev just dem som ska spela i filmen, bottnar dock i något annat än att det är praktiskt att jobba med folk man redan känner.

– Jag delar Hilmas fascination för det andliga och jag kände ett starkt begär efter att få berätta hennes historia. Jag är säker på att jag hade någon andlig vägledning som hjälpte mig att hitta berättelsen och skriva manuset till den. Det var menat för min fru Lena Olin att spela den äldre Hilma och för vår dotter Tora att spela den yngre Hilma, säger Lasse Hallström i ett pressmeddelande.

Hallström har jobbat i tre år med manuset.

– Och jag har aldrig tröttnat på att leta efter nya pusselbitar i mysteriet Hilma af Klint. När jag nu ska skildra Hilmas liv på film vill jag visa hur hon tog hjälp av det andliga i sitt arbete och var hon hittade sin inspiration. Min ambition är att publiken ska få uppleva Hilmas olika kamper med alla sina sinnen, säger Lasse Hallström.

Hilma af Klint föddes i Danderyd 1862 och dog i Solna, på Karlbergs skott 1944 Foto: Okänd

Tusentals verk som ingen fick se

Att säga att Hilma af Klint var fascinerad av det andliga är ingen underdrift. Konstnären som började sin bana som konventionell konstnär efter en Konstfacksutbildning men sökte sig mer och mer mot det andliga och spiritism som sedan också tog sig uttryck i hennes konst.

Nu ses hon som en pionjär på området i hennes strävan efter att skildra vad som finns bortom den fysiska kroppen. Under sin livstid målade hon över 1 000 abstrakta verk som hon aldrig ställde ut; samtiden var inte redo för det hon erbjöd.

Först på 1980-talet upptäcktes hon på riktigt av en internationell publik. Då hade Hilma af Klint varit död i nästan 40 år.

Lasse och Hilma

Lasse Hallström är en regissör från Stockholm som på sent sjuttiotal och början av åttiotalet gjorde sig ett namn genom att spela in komedier, ofta med Magnus Härenstam och Brasse Brännström i rollerna.

Sitt stora genombrott fick han med filmen Mitt liv som hund 1985 och efter det ligger han bakom en rad storfilmer som Gilbert Grape, Chocolat och Ciderhusreglerna.

Hilma af Klint föddes nästan 80 år före Hallström och är känd för att efter 20 år som konventionell konstnär istället börja måla abstrakt konst vägledd av deltagandet i olika seanser. Dessa metafysiska verk fick en del uppmärksamhet, men världskänd blev hon långt efter sin död. Bland hennes mer kända verk finns bland annat Svanen, en serie på 24 tavlor, mer eller mindre abstrakta som handlar om kampen mellan en svart och en vit svan, men kanske är sviten Målningar till tempel som skapades mellan 1906 och 1915 ännu mer uppmärksammad.

Visa merVisa mindre

Svanen nr 16 1915.