Lars Bygdén sjunger om sorgen efter fruns bortgång

Lars Bygdén skrev musiken till nya skivan ”Dark companion” under den mörkaste tiden i livet. Hustrun Ulrikas sjukdom, och senare bortgång, har präglat processen som lett fram till nya albumet. Det är mörkt, personligt och fyllt av sorg. – Det är väldigt mycket Ulrika i skivan. Inte den ljusa delen utan mer den mörka, säger Lars Bygdén.

  • Publicerad 20:00, 5 nov 2018

Lars Bygdén är aktuell med sitt fjärde soloalbum “Dark companion”, som släpptes 26 oktober.

Inspelningsprocessen har pågått under fyra års tid. Från det att beskedet kom om att hustrun Ulrika var sjuk, har arbetet med skivan varit en mörk följeslagare, som titeln antyder. Och för Lars var det svårt att sätta punkt.

– Jag har gjort om så många gånger. Jag har spelat klart, mastrat och kasserat. Det har varit svårt att släppa tag om skivan, säger Lars Bygdén hemma vid middagsbordet i Midsommarkransen.

Bakom honom hänger en tavla med countryartisten Willie Nelson, och på väggen mittemot hänger en rad gitarrer.

Lars Bygdén spelade tidigare i countrybandet The Thousand Dollar Playboys men har sedan bandet upplöstes 2002 satsat på solokarriären.

Lars Bygdén släpper snart ett nytt album. Skivan är ett avsked till hans fru som gick bort för ett år sen.

Mycket sorg

För drygt tio år sedan diagnostiserades hustrun Ulrika med livmoderhalscancer. Hon genomgick därefter operation och behandling för att sedan friskförklaras.

Men när Ulrika och Lars väntade sitt andra barn för fyra år sedan kom cancern tillbaka.

– Det var en sådan vidrig känsla i hela kroppen. Det har varit mycket sorg, och vi har sörjt tillsammans. Men på något vis anpassar man sig.

Lars och Ulrika fick barnen Sally och Buster tillsammans. Idag nio och fyra år gamla.

Väldigt personligt

Det är svårt att lyssna på skivan och inte bli berörd. Musiken är personlig och sorgsen – en inblick i en becksvart process.

– Det är väldigt mycket Ulrika i skivan. Inte den ljusa delen utan mer den mörka. Men jag tycker om när det är mörkt. Man måste få vara ledsen också, annars tar sig känslorna bara uttryck i något annat. Oftast ilska.

Lars Bygdén släpper snart ett nytt album. Skivan är ett avsked till hans fru som gick bort för ett år sen.

Ett andningshål

För Lars har arbetet med skivan fungerat som en tillflyktsort när verkligheten känts för tung.

– Jag mastrade mycket på skivan nere på Melody box här i närheten. Jag hade det lite som andningshål, dit kunde jag fly bort. Jag tror man måste ha ett sånt så man inte är på varandra precis hela tiden.

”Dark companion” släpptes 26 oktober, nästan ett år efter Ulrikas bortgång, och den 28 november spelar Lars Bygdén på Södra teatern i Stockholm.