Kunglig glans när nya Solna Centrum invigdes

När Solna Centrum nyinvigdes i november 1988 sparades inte på krutet. Prinsessan Christina klippte band, kommunalrådet gjorde piruetter och tusentals besökare firade det som skulle bli ”ett av Norra Europas bättre centrum”.

  • Publicerad 18:13, 30 okt 2018

Alla var där – ja men nästan i alla fall.

Den stora omdaningen av Solna Centrum till inomhuscentrum hade pågått länge och ambitionerna var höga – det skulle bli en av norra Europas bästa centrumanläggningar.

Förutom inglasningen skulle här nu bli stadskaraktär med ett myller av torghandel, restauranger och butiker. Utöver det lekrum med bollhav för de små, en året om-skridskobana och ett enormt akvarium.

Den 24 november var det så dags. Tusentals Solnabor trängdes framför den uppsatta scenen, vissa hade köat och till och med knuffats för att få en bra plats, rapporterade Mitt i:s föregångare Solna Sundbybergs Tidning.

Prinsessan klippte band

Alla ville få en skymt av kungligheten. Prinsessan tillika Solnabon Christina var nämligen på plats för att klippa band och förklara nya Solna Centrum öppnat. Kommunalrådet Gösta Fagerberg gjorde piruetter (!) och ett ”uppbåd av kända artister” hade tagit sig till centrumet. Det var feststämning och invigningen pågick i fyra dagar.

Fikapaus i Solna Centrum 1988. Ur Solna stads bildarkiv.

Besökarna verkade gilla det nya centrumet – i alla fall de flesta. ”Världens bästa!”, berömde elvaårige Robin, medan en pensionär muttrade att det kändes alltför konstgjort.

Blev Årets centrum

Centrumchefen Ulf Åkerblom, som såg mycket ljust på framtiden, förkunnade Solna Centrums styrkor: ”Hit skall folk komma inte bara för att handla utan också för att äta och roa sig”, sa han och tillade:

”Och jag tror vi går en mycket fin framtid till mötes även om konkurrensen kommer att hårdna”.

Och visst slog centrumchefens spådomar in – Solna Centrum mötte snart sina glansdagar och utsågs både 1990 och 1993 till Årets köpcentrum.

Vad har hänt sedan dess och hur mår Solna Centrum idag? Läs mer här: