Kultur både natt och dag

I helgen är det återigen dags för Kulturnatten, årets största kulturfest på ön. Lördagsnatten markerar höjdpunkten, men aktiviteterna pågår ända in i nästa vecka.

  • Publicerad 09:16, 14 okt 2013

– Förra gången var det väldigt lyckat. Det var ett stort intresse att vara med och det var kul att kunna visa upp kulturlivet och hur rikt det är. Och det som satte knorr på det hela var avslutningen, säger Kalle Kahnlund, stadens kultursamordnare.

Kalle Kahnlund berättar att arbetet med att forma årets kulturnatt började redan i slutet på den förra. Redan då han vid det tillfället tog en svängom på dansgolvet i Lidingö stadshus, till musik från Jan Allans gamla återupplivade jazzoktett, kände han att evenemanget hade hittat rätt.

– Det var häftigt att se hur användbar entréhallen i stadshuset var. Vi hade en stor discokula i taket. Folk i alla åldrar dansade till det fantastiska bandet och man hade ingen känsla att det var ett kommunhus, säger han.

2011 var det tredje gången som Kulturnatten arrangerades på Lidingö. Evenemanget har återkommit vartannat år, som en stor och bred manifestation för den lokala kulturen.

Praktiskt fungerar det så att Lidingö stad använder en summa pengar för att stödja de olika arrangörerna som ordnar aktiviteter. Samtidigt får även arrangörer ansluta sig som gör allt i egen regi. Till nästan alla aktiviteter är det fritt inträde.

– Vi hjälper till ekonomiskt och ser till att det blir en bra mix i utbudet, men arrangörerna får stå för lokalen och tekniken, säger Kalle Kahnlund.

Publiken har varje gång strömmat till. Men efter förra Kulturnatten tyckte många att antalet aktiviteter hade ökat för mycket. Samtidigt som dansen under avslutningen pågick som bäst i Lidingö stadshus var det nästan tomt i publiken på några andra evenemang.

I år har antalet aktiviteter minskat under själva Kulturnatten från omkring 50 till strax över 40, men desto fler ligger utspridda under dagarna närmast före och efter.

På fredag smygstartar det med en stor körkonsert i Gångsätra gymnasiums aula och med dans på Medborgarskolan. På lördagen den 19 oktober, hålls själva Kulturnatten. Efteråt på söndagen fortsätter det med Lidingö filmvecka – ett evenemang som kommunen arrangerar med anledning av att Lidingö är värd för det re­gionala evenemanget Filmgala norr. Filmgalan hålls i ett samarbete mellan flera norrortskommuner, i syfte att inspirera unga att göra mer film. Filmveckan pågår mellan 20 och 25 oktober.

– Det är egentligen fyra stora evenemang som äger rum samtidigt, med Kulturnatten som ett slags nav, säger Kalle Kahnlund.

Unga Klara ger föreställningen ”Häst, Häst, Häst” i Lidingö stadshus klockan 19.

Folk i alla åldrar dansade till det fantastiska bandet och man hade ingen känsla att det var ett kommunhus.kalle kahnlund lidingös kultursamordnare

Fakta

Axplock ur Kulturnatten, lördag den 19 oktober

Biografiskt: Till Ansgarskyrkan kommer Leif Zern för att berätta om sin judiska uppväxt och sin biografi kl 20.

Nostalgi: Retrospelkväll på Sagateatern kl 19-21. Tävla i att klara Super Mario snabbast eller spela andra klassiska Nintendo tv-spel på storskärm.

Konstauktion: Lidingö stad auktionerar ut utrensad konst i stadens ägo kl 15.15-17.00

Konst: Delta i Medborgarskolans målerimaraton och bidra till att göra Lidingös längsta målning kl 19.30-20.00.

Vikingar: Lär dig spela vikingarnas återupptäcka brädspel Hnefatafl av Lena Bergqvist, arkeolog, på Gullvillan kl 23.

Andligt: Nattbio ”Gudar och människor” visas kl 22.30 på Grandbiografen. källa: lidingö stad

Visa merVisa mindre