Kontroversiellt konstverk tas ned sista april

Konstverket ”Rest in peace” på kuben ovanför Ungdomens Hus i Fittja centrum tas ned sista april. Det meddelar Botkyrkabyggen med anledning av att verket nu fått ny uppmärksamhet i riksmedia.

  • Publicerad 19:58, 8 mar 2017

I juli förra året berättade Mitt i Botkyrka Salem om konstverket som kommit upp på den grå kuben i centrala Fittja. Konstverket föreställer tre unga män som alla dog en för tidig död genom det liv de levde. På en skylt invid konstverket står att de unga männen dog mellan 2009 och 2013. Två av dem blev skjutna, en körde ihjäl sig.

Initiativtagaren till konstverket Ninep Solagha sade då till Mitt i Botkyrka Salem:

– De har levt det liv de levt. Jag tycker att man kan bara kan hoppa över det nu och i stället hedra dem, säger han.

En skylt bredvid konstverket förklarar bakgrunden.

Ninep menade att personerna hade stora kvalitéer som människor:

– De var personer som inte bara folk i Fittja kände, utan folk i hela Botkyrka. De var fina människor och förebilder, säger Ninep Solagha.

Läs också: Moderaterna rasar mot konstverket

Att verket som sitter på en byggnad som tillhör kommunägda Botkyrkabyggen inte skulle sitta uppe för evigt är känt sedan tidigare, men på onsdagen meddelade Botkyrkabyggen med anledning av uppmärksamhet för målningen i en krönika i Aftonbladet att målningen tas ned den sista april. Så här skriver Botkyrkabyggen på sin hemsida:

Den stora målningen sitter i centrala Fittja.

”Då ett av kriterierna gällande Konstkuben är att ett och samma konstverk får hänga maximalt ett år, kommer den aktuella målningen att plockas ned den sista april 2017. Kort därefter ersätts den av ett konstverk målat av mammor i Fittja.”

Konstverket som nu sitter på kuben satt för några år sedan vid en av Botkyrkabyggens miljöstationer i Fittja. Men efter några månader togs den bort eftersom det inte fanns något tillstånd för att placera den stora graffitimålningen på platsen.

Läs också: Kontroversiellt konstverk åter uppe i Fittja