JoAnn Kneedler och Jessica Hallbäck arrangerar Art for aid på Momangen på Kocksgatan på fredag. Foto: Anna Z Ek

Konstevenemang ska hjälpa gatubarn

På fredag kväll är det dags för Art for aid på Söder. Här kan du köpa konst från ett 50-tal konstnärer för ett gott syfte, alla intäkter går nämligen till marockanska gatubarn i Stockholm.

  • Publicerad 08:00, 29 mar 2016

Gatukonstnären Jessica Hallbäck och fotografen JoAnn Kneedler var frustrerade över flyktingssituationen. De ville göra något mer än att bara dela uppdateringar på sociala medier.

Därigenom föddes idén om Art for aid där konstverk samlas in och säljs för att hjälpa behövande.

Det första Art for aid-evenemanget hölls i höstas och pengarna gick då till skolväskor till barn i krigsdrabbade Kobane. Under loppet av två veckor hörde 50 konstnärer av sig och skänkte verk och under själva kvällen fick arrangörerna in 45 000 kronor.

När det nu blivit dags för det andra välgörenhetsevenemanget har konstnärer kunnat skänka verk under en månads tid. Hittills, tisdag, har 58 konstnärer donerat verk. Den här gången går intäkterna till föreningen Habibi! för att hjälpa marockanska gatubarn i Stockholm och verken säljs för SL-kort och hyror så att det blir tydligt vad man bidrar med.

– Föreningen hjälper också till med kontakt med myndigheter, socialen och migrationsverket och det är jätteviktigt, säger JoAnn.

Att frågan kring de marockanska gatubarnen, där polisen larmat om att vissa begår brott och misstror myndigheter, kan anses kontroversiell hoppas och tror initiativtagarna inte påverkar insamlingen.

– Vi lägger inga värderingar i det som har skrivits och hittills har inte en enda person ifrågasatt det så det känns härligt. Det är inte så kontroversiellt att hjälpa folk som behöver hjälp, säger Jessica.

Mellan klockan 18 och 21 på fredag kväll kan du dra till konstnärskollektivet Momangen på Kocksgatan 23, där båda initiativtagarna är medlemmar, och införskaffa fin konst samtidigt som du hjälper behövande.

Fakta

Art for aid - konstnärer säljer sin konst

Startade: I höstas av Södermalmsbon Jessica Hallbäck och Farstabon JoAnn Kneedler

Syfte: Samla in och sälja konst till förmån för behövande

Så funkar det: På Momangen, Kocksgatan 23, fredag mellan 18.00 och 21.00 kommer du att kunna köpa konst billigare än normalt. Pengarna går till att hjälpa marockanska gatubarn i Stockholm via föreningen Habibi! – Ung på gatan.

Medverkande: Bland annat Ulrika Andersson, Sonay Kulbay, Patricia Aramburu , Henrik Stenberg , Andreas Lind, Anna Koben, Kristoffer Ekman och NPEL

Visa merVisa mindre