Klassisk opera kryddas med Bollywood

Ett taktfast klappande från drygt 50 par händer ljuder från danssalen på Subtopia i Alby. Charlotta Huldt tar ton i en aria och Benjamin Tagoe börjar en improviserad street-afro-dans till melodin. Det är Rossinis opera ”Italienskan i Alger”som tar form i en helt unik tolkning.

  • Publicerad 07:30, 12 maj 2016

– Det här är något som aldrig gjorts förr. För mig är föreställningen en motreaktion mot rädslan som många har mot människor med utländsk bakgrund och pratet om ”deras kultur” och ”vår kultur”. Egentligen har vi i grunden en och samma kultur, säger Charlotta Huldt som regisserar, producerar och medverkar som operasångerska i föreställningen.

Som 16-åring rymde hon till Sri Lanka och lärde sig älska indisk musik. När hon sedan, under musikstudierna i Lund, fick veta att operan har sitt ursprung i Indien var saken klar – hon skulle kombinera dem båda och sätta upp en bollywood-opera.

Med sig på tåget har hon fått sångare, musiker och bollywood-dansare från Botkyrka kulturskola, sångare från Spektrumkörerna, dansare från The Movement, professionella operasångare och en opera-rappande Dogge Doggelito.

Karaktären Mustafa, alias Albin Ahl, växte upp i Botkyrka, sjöng i Spektrumkörerna från det att han var 9 år och hamnade till slut på en operautbildning i Köpenhamn. Nu är han tillbaka i hemmakvarteren.

– Jag har aldrig gjort något liknande så det ska bli otroligt kul. Särkilt att få spela ihop med Kulturskolan och Spektrumkörerna. Det kommer att bli storslaget, säger han.

Usha Balasundaram tar plats mitt i ringen av deltagare och leder in sina dansare i en glad, energisk bollywood-dans. Om ett par veckor ska hennes drygt 30 dansare inta scenen under tre operasånger och tre indiska sånger.

– Opera och bollywood är olika, men går ändå bra att kombinera. I klassisk indisk dans är det mycket teknik, och otroligt mycket handrörelser och ansiktsuttryck. Bollywood är en enklare version, förklarar hon.

Även street- och afrodansarna hakar på uppe på dansgolvet, under ledning av Benjamin Tagoe från The Movement, vilka håller dansklasser i Alby och Tensta. I bollywood-operan kommer ett tiotal av hans dansare att finnas med på scenen.

Även om dansgenrerna är olika så är glädjen och energin densamma menar han.

– Det är utmanande men också jättespännande att få ihop dem!

Under den cirka2,5 timme långa föreställningen kommer uppåt 100 personer att ha passerat scenen i olika konstellationer.

Projektet har fått visst stöd från Konstnärsnämnden, Subtopia, IndiaUnlimited och Kreativa Fonden, men budgeten är ändå snäv och Caroline Romare som står för scenografin har fått trolla för att få till scenrummet.

– Hangaren är dessutom ett enormt rum, så det är lite av ett galenskapsprojekt. Vi har jobbat mycket med återvinning, säger hon och pekar mot fem kassar med flaskor och förpackningar i plast som står i ett hörn av lokalen.

Plastskräpet kommer att bli åtta jättestora lampkronor som ska växa mot taket under föreställningen.

Den indiska ambassadören i Stockholm, Banashri Bose Harrison, har stöttat projektet och vill ta föreställningen till Indien, berättar Charlotta Huldt.

– Det vore ju drömmen, tänk att få uppträda med bollywood-operan i Bombay, vilken grej!

Fakta

Operan sjungs på svenska

Rossinis opera ”Italienskan i Alger” handlar om kvinnokarlen Mustafa som tröttnat på sin fru Elvira då han har hört talas om de varmblodiga italienska kvinnorna. Som av en händelse råkar listiga italienskan Isabella gå på grund med sitt skepp utanför Mustafas slott och cirkusen är igång.

Bollywood-operan har premiär den 25 maj klockan 19 i Subtopia/Hangaren i Alby. Föreställningar ges även 27 maj och 29 maj.

Föreställningen sjungs i huvudsak på svenska.

Mer information på: www.bollywoodopera.se

Visa merVisa mindre