Ville, Otto, Tompa Eken, Martina Iverus, Jonathan Sandberg och Per Liedner är representanter från några av Kapsylens föreningar, och är alla oroade över hur det nya bostadsbygget ska påverka kulturhusets framtid. Foto: Pekka Pääkkö

Kapsylen känner sig hotade av nytt bostadsbygge

Kulturhuset Kapsylens medlemmar är oroliga för huset framtid. Att deras verksamhet ska störa när de ska få ett nytt bostadshus som ny granne. – Det räcker med en granne som klagar. Så dör innerstan, säger Jörgen ”Jugglo” Wall, trummis och producent.

  • Publicerad 11:30, 1 nov 2016

Svenska kapsylfabriken, mer känt under namnet Kapsylen, på Tjärhovsgatan är något av en kulturinstitution på Södermalm. Här finns allt från kafé 44 till musikstudios, keramiker, fotografer, arkitekter, föräldrakooperativ och scen 44, en konsertverksamhet med spelningar flera gånger i veckan.

Men nu känner sig flera av föreningens medlemmar att verksamheten är hotad. Detta på grund av att staden planerar att bygga bostäder tvärs över gatan, i Söders Hantverkshus. Här vill staden ändra detaljplanen från att tomten ska innehålla småindustrier till att istället bli 132 lägenheter och kontor. Bland annat planeras ett nytt sjuvåningshus på parkeringen framför huset, närmast Kapsylen.

– Vi är inte emot att det byggs nya bostäder, men vi är oroliga att det kommer att inverka på vår verksamhet, säger Per Liedner, arkitekt och en av grundarna till Kapsylen.

Den största risken är att de nya grannarna kommer att störas av musiken från konsertlokalen. Här är det spelning varje tisdag och torsdag under skolåret, och runt 30 spelningar på helgerna. Thåström, Kent och Stefan Sundström är några som börjat sin karriär på scenen, där ungdomsband från hela länet spelar. Punklegendaren och bullbakaren Tompa Eken har varit med och drivit scenen och kafé 44 sedan 1990.

– Vi är ensamma i stan att ha den här verksamheten. Det är helt unikt det här. Vi har till exempel ingen åldersgräns på spelningarna, säger han.

Ett bostadshus rätt över gatan kan komma att hota verksamheten, tror trummisen och producenten Jörgen ”Jugglo” Wall. Han är med och driver studio och replokal i huset, där bland andra Weeping Willows brukar spela in sina skivor.

– Det räcker med att en granne klagar. Så dör innerstan, säger han.

I en annan studio i källaren sitter Jonathan Sandberg framför ett analogt mixerbord. Hans verksamhet hörs inte utåt, och han är inte särskilt orolig för sin egen del av ett bostadsbygge.

– Men vi alla i huset är med i samma förening. Så om en del av huset får problem så påverkar det ändå i slutändan mig, säger han.

Nadja Labbart är en av de ansvariga för kafé 44, och håller precis på att serva en kund med hett te.

– Det jag är orolig för är att vi inte kommer att få hit gäster om det byggs. Det finns många ställen som säljer kaffe, men inget ställe som det här. Det är en unik mötesplats för folk som kanske inte känner sig välkomna på andra ställen. Men den största oron är om musiken påverkas, säger hon.

Flera av Kapsylens medlemmar har nu gått samman och skickat in ett krav att detaljplanen för det nya bostadsbygget justeras så att den säkrar kulturhusets fortlevnad.

– I slutändan handlar det om vilken stad vi vill ha. Om det ska finnas plats för kulturutövare i innerstan, säger Martina Iverus, dokumentär och filmfotograf.

Roger Mogert (S) stadsbyggnadsråd säger att han förstår att föreningen är orolig.

Har de fog för sin oro?

– Det är svårt att säga. Stockholm växer, det behövs fler bostäder. Samtidigt som vi värnar om dem och hoppas att deras verksamhet inte ska påverkas.

Kan ni skriva in i byggplanerna att Kapsylens fortlevnad säkras?

– Det går inte att lösa på det sättet. i USA finns möjligheten att avtala bort rätten att överklaga för grannar, men så kan man inte göra i Sverige. Det vi kan tänka på är att de finns där när vi gör planerna.

Den 8 december ska stadsbyggnadsnämnden ta ställning till byggplanerna.

LÄS MER: ”Konsertdöden på Södermalm”

LÄS MER: ”Liberalerna vill ha strategi för att behålla musiklivet”

Fakta

70 kulturutövare i samma hus

Kulturhuset Kapsylen ligger i en gammal tegelbyggnad på Tjärhovsgatan 44
Runt 70 kulturarbetare arbetar med egna och gemensamma projekt.
Huset köptes 1978 och ägs och drivs av Kapsylens ekonomiska förening, det vill säga medlemmarna själva.

Källa: Kapsylen

Fakta

Så bullrigt får det vara enligt reglerna

Det är alltid verksamhetsutövaren som har det yttersta ansvaret för att se till att riktvärdet för höga ljudnivåer inte överskrids. Även om det är fastighetsägaren som har ansvar att se till att bostaden är i ett sådant skick att den uppfyller normer och standarder för boendemiljö.
Folkhälsomyndighetens riktvärde i bostaden för musikbuller är 25 decibel ekvivalent.

Källa: Stockholms stad
Visa merVisa mindre

Punkrockarna i Wrong band möttes på Tinder

Nöje "Efter första dejten så frågade jag om han ville starta band" Wrong band bildades i höstas men har redan hunnit få flera tusen följare i sociala medier. Nu är det dessutom dags för punkrockbandet, som till hälften har sina rötter i Sollentuna, att släppa sin...onsdag 13/1 10:32

Mello nästa för Julia Alfrida

Nöje Melodifestivalen. Täbybon från Åkersberga ser fram emot att ställas mot veteranerna Trots pandemin har Julia Alfrida, 25, haft ett hyfsat år. Färre spelningar, men hon har gjort ny musik. Dessutom ser hon fram emot att delta i Melodifestivalen nästa år.fredag 18/12 11:10

Giacometti på Moderna museet

Nöje Ny utställning öppnar i dag I dag, fredag, öppnar en Giacometti-utställning på Moderna museet med ett hundratal inlånade skulpturer och målningar.lördag 10/10 5:30