Kändisar trängs på bryggan

Renée Nyberg har gjort många intervjuer, men nu är det dags för samtal. På en ö i skärgården får hon kändisar att slappna av. Själv trivdes hon så bra att hon flyttade ut till ön under en period. – Jag sov där helt själv, med vår hund Charlie.

  • Publicerad 00:00, 24 feb 2015

Renée Nyberg älskar skärgården. Hon och maken David Hellenius har sommarställe utanför Vaxholm och hon beskriver skärgården som sitt andra hem.

Så när TV4 ville göra ett intervjuprogram i skärgården var det kanske inte så konstigt att frågan gick till henne.

I varje program – som heter ”Renées brygga” – besöker tre kändisar ön för att umgås och prata om livet. Och trots att Renée Nyberg varit programledare för otaliga tv-produktioner och intervjuat mängder av människor är det här något nytt.

– Jag har aldrig gjort något där jag själv är en del i samtalet. Själva formen leder till att jag är mer delaktig, när man umgås en hel dag blir det så helt naturligt.

Men mest är det gästerna som står i fokus, såklart. Enligt Renée Nyberg får tittarna se nya sidor av välkända svenska personer.

– Det blir ett helt annat lugn i den här typen av samtal, jämfört med en studio. Gästerna kommer till en ö i shorts och flip-flops. Vi ligger i hängmattan och slumrar lite, dricker ett glas vin eller två och spelar kubb, säger Renée Nyberg.

Ön ligger i ytterskärgården och det krävs båt för att ta sig dit. ­Renée Nyberg flyttade ut till ön medan inspelningarna pågick.

– Ibland sov jag där helt själv, med vår hund Charlie. Ett par gånger kom David och Leo dit och hälsade på. Det var otroligt vackert där.

Programmet hade premiär i förra veckan och då besökte Steffo Törnquist, Carolina Klüft och Måns Zelmerlöw ön.

Den här veckan är det Johan Ulveson, Peter Dalle och Agneta Sjödins tur att hoppa i badtofflorna.

– Vi har försökt att hitta antingen kontrasterna eller det gemensamma mellan gästerna. Som Kjell Bergqvist, Björn Ferry och Carolina Gynning som är personer som alltid säger vad de tycker, ­ibland innan de har tänkt klart. Jag har aldrig skrattat så mycket i tv som när de var med. Och när Patrik Sjöberg och Tony Irving är med reder vi ut en gammal beef mellan dem med hjälp av Mia Törnblom.

Renée Nyberg har arbetat med tv i 23 år, nu senast på TV4 som programledare för det nya populära programmet ”Bytt är bytt”, där tävlande fått lista ut värdet på spektakulära antikviteter.

Skillnaden mellan att göra tv nu jämfört med när hon började är stor.

– Det var mycket experimenterande och lekstuga. Jag kan sakna det ibland, utrymmet för att våga testa nya saker är inte lika stort. Men gänget från då är fortfarande med, tillväxten bland programledare är väldigt dålig, det är lite tråkigt.

Vill du bli av med jobbet?

– Nej, jag är gärna med ett tag till. Men jag tror att unga tittare har svårt att identifiera sig med mig, Agneta Sjödin och Malou von Sivers.

Vad ska du göra i framtiden?

– Jag vet inte. Jag har aldrig haft en långsiktig plan och hade aldrig ambitionen att göra tv. För första gången i livet har jag så mycket trygghet och erfarenhet att jag kan börja tänka på ett liv som inte lika mycket handlar om karriär. Om tio år är min yngste son vuxen och då hamnar jag i ett nytt skede i livet. Jag ser fram emot det och undrar vad det kommer att innehålla.

Fakta

Ny säsong av ”Bytt är bytt”

Namn: Renée Nyberg.

Ålder: 48 år.

Bor: I Bromma.

Familj: Maken David Hellenius, barnen Emma, 20, Tom, 14, och Leo, 8.

Framtidsplaner: ”Snart börjar vi spela in en ny säsong av ’Bytt är bytt’. Och jag hoppas att jag får göra ’Renées brygga’ igen.”

Visa merVisa mindre