Kajsa Grytt, Canan Rosén (Twin Pigs) och Klara Force (Crucified Barbara) ratar snubbar i nytt rockprojekt. Foto: Andreas Enbuske/Dude Abidaz

Kända rockfeminister i unikt punkprojekt

En skiva ska skrivas och spelas in på en enda helg. Helt utan snubbar. Det är planen bakom Riot Grrrl Sessions, ett crowdfundat feministprojekt med 12 av Stockholms mer namnkunniga rockmusiker.

  • Publicerad 17:30, 18 apr 2017

– Det är ett rockband utan cis-snubbar och med ett supertydlig feministiskt fokus.

Det säger gitarristen Canan Rosén, 31. Hon spelar i hajpade P3 Guld-nominerade Twin Pigs och har ett förflutet i Tiger Bell och Satirnine. Initiativet till det mansbefriade punkprojektet Riot Grrrl Sessions kommer helt från henne.

Det är 6 000 Euro, drygt 60 000 kr, som ska skramlas ihop genom frivilliga donationer. Pengarna ska gå till att skriva och spela in ett album – vinyl, stream, cd – under en enda helg, från ax till vete. Crowdfundandet pågår till och med den 14 maj, och efter fem dagar har de redan fått ihop 1 138 euro, alltså nästan 11 000 kr.

– Det är helt fantastiskt, säger Canan Rosén.

Totalt är det 12 musiker som i september ska styra upp det här. Mest känd är Kajsa Grytt, och resterande folk kommer bland annat från band som Crucified Barbara, Baboon Show, Pascal och Heavy Tiger. Alla är kvinnor eller transpersoner.

Tatuerarna som fick nog av sexism – öppnar feministisk studio

– Någon frågade mig varför jag inte har med några kändisar. Men för mig är de här kända. Sedan är det närhetsprincipen, alla är baserade i Stockholm, och att jag känner dem och vet att de går att samarbeta med. Jag gillar åldersspridningen, från 19 år upp till Kajsa Grytt. Det här är inte mitt projekt, alla bidrar. Det skulle vara för tungt att göra det själv.

Blir det inte rörigt med så många kockar i soppan?

– Jo det är ett logistiskt helvete redan nu. Inte bara med musikerna, utan även de grafiska designerna, skivbolag, merchandise och fotografer. Allt ska dokumenteras. Det är otroligt mycket. Och alla inblandade är kvinnor eller transpersoner. Folk kanske tycker att jag är störtlöjlig, men när jag valde webbhotell så valde jag ett med många kvinnor i ledningen.

Blir inte musiken schizofren med så många olika musiker?

– Inte fan vet jag! Jag har aldrig gjort det här förr. Det kanske blir skitrörigt? Men det tänker jag är det tacksamma med att vi ska spela riot grrrl, alltså rock och punk, eftersom det är enkel musik. Vi har inte tid att göra något superkomplicerat.

Om det blir en eventuell vinst går de pengarna till en framtida volym två av Riot Grrrl Sessions. Följ projektet på Facebook och Indiegogo.

Tatuerare med rättvisepatos

Vad är riot grrrl?

En feministisk undergroundrörelse inom punken. Härstammar från det tidiga 1990-talet och USA. Det mest kända bandet är Bikini Kill, vars sångerska Kathleen Hanna gick vidare till Le Tigre och Julie Ruin.

Canan Rosén. Foto: Privat