Bergshamra Pride går av stapeln på lördag, 26 maj. Foto: Arkivbild Foto: Arkivbild

Kalendarium: Det här händer

Här listar vi stora evenemang som händer under maj och juni i Solna och Sundbyberg

  • Publicerad 10:30, 23 maj 2018

Kören

Solna kulturskola har vårkonsert. Foto: Arkivbild Solna Kulturskola

23 maj: Dags för stor vårkonsert med elever från Solna kulturskola. Musik med brett spektrum – från urtida handtrummor till tv-spelsmusik – utlovas. Konserten hålls på Solna kulturskola klockan 18.30.

pride

Bergshamra Pride går av stapeln på lördag. Foto: Arkivbild från 2017.

26 maj: Bergshamra Pride. Den regnbågsfärgade traditionen firar fem år. Firandet inleds med parad genom Bergshamra klockan 14. Start vid tunnelbanans södra uppgång och slut på Bergshamra torg. På torget blir det underhållning från artister och flera talare, kaféer och restauranger håller öppet.

loppis

Skynda och fynda! Foto: Arkivbild.

26 maj: Stor loppis i Skytteholmsparken. Sugen på att göra ett riktigt kap? Gå på fyndjakt i Skytteholmsparken klockan 11-16. Fika och grillat finns att köpa.

filmstaden

Filmstaden. Foto: Arkivbild.

27 maj: Bergmanguidning i Filmstaden för att uppmärksamma 100-årsjubileet av regissören. Var bodde egentligen Monika, stockholmstjejen i Sommaren med Monika? Och var spelade riddaren schack med Döden i Det sjunde inseglet? Frågor får svar med start klockan 15 vid Portvaktsstugan på Greta Garbos väg 3 i Solna. 

huset

Charlottenburg. Foto: Arkivbild

30 maj: Charlottenburgskvällen. Hembygdsföreningens årliga sommarfest. Alla byggnader på Charlottenburg är öppna och det blir underhållning och aktiviteter hela kvällen. Teater med Teater SAT och livemusik med Solna brass, lotteri och tipspromenad. Bokbord och loppis och utställning av gamla leksaker. Dessutom delas Solnas kulturmiljöpris ut. Klockan 18-20.

vårmarknad

Vårmarknad i centrum i år igen. Foto: Pressbild från marknaden 2017.

31 maj: Vårmarknad i Sundbyberg, klockan 17-22. Butikerna har kvällsöppet, knallar radar upp sig längs gatorna och från tre scener bjuds på underhållning i form av körer, dansare och intervjuer. Nytt för i år är en modevisning med en cirka 200 meter lång catwalk, där både professionella modeller och Sundbybergsbor visar upp vårens mode. På Sundbybergs torg kan du dessutom träffa baseballaget Sundbyberg Heat och prova på sporten på plats. Hantverksstipendiet delas ut och Årets byggnad kommer att få pris.

gröna huset

Olle Olsson-huset Foto: Arkivbild Anna Z Ek

3 juni: Familjedag i Olle Olssons-museet. Hälsa på i Olle Olsson Hagalunds turkosa hus och upptäck hans konst. Öppet klockan 13-14 för små och stora från 6 år. Fika finns. Entré: vuxna 50 kr, barn och unga under 19 år gratis.

karneval

Gänget som ordnar endagarskarnevalen på Garbos i Sundbyberg. Foto: Maria Lilja

5 juni: Garboskarnevalen på Grand Garbo, klockan 21-04. Fyra dansgolv med olika feststämning på dem alla. En rad uppträdanden och dj:s kommer att ta plats på klubben under kvällen. För program se sidan Garboskarnevalen på Facebook. Ordinarie inträde.

nationaldag

Det blir nationaldagsfirande på Golfängarna i år igen. Foto: Arkivbild.

6 juni: Nationaldagsfirande på Golfängarna, klockan 12-19. Traditionen har hållit på sedan 2005 och brukar ha närmare 40000 besökare varje år. I år kommer Kalle Moraeus, Olivia Eliasson och LIAMOO att uppträda. Även elever från Sundbybergs Musikskola, Dansstudio, Teaterstudio och Aggregat, kommer att ta plats på scen. Också showkören Rising Star uppträder tillsammans med de unga artisterna Sebastian Rydgren och Klara Almström. Alla nya svenska medborgare hälsas välkomna och Årets Sundbybergare utses. Den som vill kommer även att kunna åka karusell, hoppas hoppborg, rida ponnyridning och klättra på en klättervägg.

6 juni: Nationaldagsfirande i Hagaparken. Kungliga Operan, Solna stad och Kungliga Hovstaterna bjuder in in till stort firande. Allsång, dans, musik och picknick i det gröna. I parken ordnas visningar med tema Gustav III, Solna stad delar ut musikstipendier, guidade turer med båt, cykel och till fots. 11-16, allt är gratis.

biullar

Sommarfest på Träffpunkten. Foto: Mostphotos

13 juni: sommarfest på Träffpunkten Allén, klockan 12-15. Mer information kommer att finnas på kommunens hemsida framöver.

pride

Rissne Pride går av stapeln 15 juni. Foto: Mostphotos.

15 juni: Rissne pride på Rissne ängar, klockan 16 och framåt. I år är Lärarförbundet huvudarrangörer av Rissne pride och evenemanget har utformats som en picknick.

– Vi hoppas att det gör att så många som möjligt har möjlighet att komma. Det blir livemusik och olika talare kommer att framträda, säger Johan Bäck på Lärarförbundet.

Något tåg blir det inte, utan pridefesten startar vid klockan 16 på Rissne ängar.

– Dagen är ett sätt att visa på att vi är många som tror på ett öppet och fritt samhälle där alla människor får plats. Jag tror att dagen betyder jättemycket för många, säger Johan Bäck.

midsommar

Midsommarfirande på  Överjärva gård. Foto: Arkivbild från 2016.

22 juni: Midsommarfirande på Överjärva gård. Traditionsenligt firande bland djur och natur! Midsommarstången kläs klockan 11 – ta gärna med blommor, det finns möjlighet att binda egna kransar på plats. När stången är rest blir det musik, folkdans och traditionella danslekar runt stången. Det officiella firandet pågår till kl 16.