Dåtidens merch. Pappersdocka förställande Jenny Lind, från 1840-50-tal, här tillsammans med tio kolorerade dräkter och huvudprydnader från olika huvudroller. Foto: Helena Bonnevier, Nordiska museet

Jenny Linds 200-årsdag firas med musik och utställning

På tisdag, den 6 oktober, fyller den svenska näktergalen Jenny Lind 200 år. Hon föddes i Klara men var under sina första år utackorderad till en klockarfamilj vid Eds kyrka i Sollentuna församling. 200-årsjubileet firas med musik på Edsvik och med en utställning på Nordiska museet.

  • Publicerad 07:00, 2 okt 2020

Jenny Lind var 1800-talets mest firade och älskade sångerska. Hennes liv (1820-1887) var en verklighetens askungesaga om ett fattigt oönskat barn från kalla Norden som kom att sjunga för fulla hus på scener runtom i världen.

Redan som 19-åring utnämndes hon till hovsångerska och sjöng på de största scenerna i Sverige, Tyskland, Österrike, Danmark, England och USA – en superstjärna som fascinerar än i dag.

Skapade kaos

Trots att väldigt få hade sett eller ens hört Jenny Lind sjunga var hennes stjärnstatus enorm och det blev publikkaos var hon än befann sig.

Med en dygdig och from framtoning representerade Jenny Lind 1800-talets kvinnliga idealbild. Marknadsföringen av hennes ”personliga image” skapade en publikhysteri.

Porträtt av Jenny Lind. Svart krita, gjort av Maria Röhl i Tyskland 1874. Foto: Helena Bonnevier, Nordiska museet

1850–51 genomförde hon en 18 månader lång utsåld konsertturné i USA och Kanada där hon lanserades som ”The Swedish Nightingale”. När hon anlände till New York stod drygt 25 000 personer på kajen för att få se en skymt av henne.

Dåtidens merch

Publikhysterin tog också enorma proportioner genom otaliga varor och produkter med Jenny Linds namn och bild.

– Det var dåtidens merch som alla trånade efter. Det fanns Jenny Lind-handskar och mössor, frisyrer, sjalar, stolar, pianon, cigarrer och flera teatrar namngivna efter henne, säger Matti Shevchenko Sandin, utställningsproducent på Nordiska museet.

Popup-utställning

Museet uppmärksammar Jenny Linds 200-årsdag med en popup-utställning som öppnar på 200-årsdagen, den 6 oktober, med föremål som aldrig tidigare har visats.

– Min favorit är en Jenny Lind-pappersdocka som ligger i sin originalkartong tillsammans med flera outfits från olika huvudroller, säger Matti Shevchenko Sandin.

Musikalisk berättelse

Jenny Linds 200-årsdag uppmärksammas även ”hemma” i Sollentuna, i konsthallen på Stallbacken i Edsvik i helgen, den 3 och 4 oktober. Då spelas ”Näktergalen – en musikalisk berättelse om Jenny Lind” av Edsbergs slottsteater i samarbete med Sollentuna kommun.

H.C. Andersen, Mendelssohn och Drottning Victoria av England med flera dyker upp i föreställningen om kärlek, längtan och succé.

Corona-anpassat

Elin Rise står för manus och spelar Jenny Lind. I andra roller syns Fredrik Hiller och Johan Wennerstrand, och Marianne Sand ligger bakom regi och manusbearbetning.

Edsvikens Piazza & Gelateria håller öppet före föreställningen som varar i cirka en timme. Platserna möbleras med corona-avstånd till varandra och handsprit kommer att finnas i lokalerna.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

"En prioriterad fråga"

Nyheter Thunes (M) lovar att Alliansen är fortsatt positiva Anledningen till att kommunen drog i bromsen när det gäller Norrvikens sjösportcenter under hösten i fjol var att de anbud som hade kommit in översteg budgetramen, förklarar kommunstyrelsens...lördag 23/1 9:20

Socialnämnden stöttar organisationer som stöttar

Nyheter Elva organisationer får totalt 1,8 miljoner kronor Socialnämnden i Sollentuna har beslutat stödja flera organisationer i det civila samhället som bidrar till viktig verksamhet inom socialnämndens område. Sammanlagt har 1,8 miljoner kronor fördelats...fredag 22/1 14:15