Uffe Flink, Inger Nerman och Kjell Nordenstam från Jazzklubben i Hjorthagen som håller till i Folkkulturcentrum. Foto: Olle Anrell

Jazzklubben i Hjorthagen drivs av kärleken till musiken

Stora artister i genren kommer till Folkkulturcentrum på Artemisgatan. Jazzklubb Hjorthagen drivs av volontärer – och även amatörer får jamma.

  • Publicerad 16:50, 12 sep 2019

Jazzklubben har funnits och hållit till på Folkkulturcentrum i Hjorthagen sedan 2012. Klubben drivs av volontärer som ställer upp helt gratis.

Uffe Flink är huvudansvarig för musiken på klubben.

– Jazz en minoritetsmusik och kommer alltid vara det. Men har man en gång fått känslan i kroppen och förstår jazz så är det livslångt intresse, säger Uffe.

Proffslirat sen 1960

Han har varit professionell musiker sedan 1 augusti 1960 så hans stora kontaktnät gör att det kommer många stora jazzartister till Hjorthagen.

– Det har ju gått några månader sedan 1960 så man har samlat på sig en del kontakter, säger Uffe.

Den 17 september kommer till exempel pianisten Vladimir Shafranov som precis varit på Japanturné. Och på samma konsert lirar en av svensk jazz största, tenorsaxofonisten Bernt Rosengren.

Varannan tisdag

Konserterna hålls varannan tisdag i Folkkulturcentrum på Artemisgatan. Men en gång i månaden har man dessutom Jazzjam nere i studion. Där får vem som helst komma och spela instrument eller sjunga med professionella musiker.

Inger Nerman, som är en av klubbens volontärer, ansvarar för jammen.

– Det finns väldigt få tillfällen för amatörsångerskor att få sjunga med professionella musiker men här får man chansen att sjunga med en trio som kompar. Jag har själv inte haft möjligheten att sjunga så förrän jag blev pensionär, säger Inger.

Uffe Flink, Inger Nerman och Kjell Nordenstam i studion där amatörmusiker får lira med professionella musiker. Foto: Olle Anrell

Hur många som kommer på konserterna varierar, men de större artisterna drar alltid mer publik. Det berättar Kjell Nordenstam som ansvarar för klubbens administration och som var den som drog igång jazzen på Folkkulturcentrum en gång i tiden.

– Okända musiker har lite svårare att dra folk, så är det bara. Men de måste också få en chans att spela, säger Kjell.

Initierade besökare

Och publiken i Hjorthagen får ofta beröm av musikerna berättar Uffe Flink.

– Jag måste ge cred till publiken. De som kommer hit tycker det är så kul att spela för den publiken som faktiskt är jäkligt initierad.

Fakta

Här är höstens program

17 sept.     VLADIMIR SHAFRANOV TRIO + BERNT ROSENGREN (i 2:a set)

1 okt.   SWING MAGNIFIQUE med bl.a. violinisten Terese Lien Evestad

15 okt.    FREDRIK OLSSON´S GRUPP ”SOUTH OF THE BORDER”

18 okt.  LARS 8 spelar musik av Lars Gullin, Lars Sjösten och Lars Färnlöf

29 okt.      ZOIE FINER & JAZZ A LA CARTE

12 nov.   JAN SIGURD OCH ANNA LENA BRUNDIN: ”CHET BAKER TRIBUTE”

26 nov   ALI DJERIDI QUARTET

10 dec.   BENGT ERNRYD´S ”STOLEN MOMENTS”

17 dec.    STORT JULJAZZJAM

Inträdet är 150 kronor (120 för medlemmar i jazzklubben) och 100 kronor för studerande.

Visa merVisa mindre

Punkrockarna i Wrong band möttes på Tinder

Nöje "Efter första dejten så frågade jag om han ville starta band" Wrong band bildades i höstas men har redan hunnit få flera tusen följare i sociala medier. Nu är det dessutom dags för punkrockbandet, som till hälften har sina rötter i Sollentuna, att släppa sin...onsdag 13/1 10:32

Mello nästa för Julia Alfrida

Nöje Melodifestivalen. Täbybon från Åkersberga ser fram emot att ställas mot veteranerna Trots pandemin har Julia Alfrida, 25, haft ett hyfsat år. Färre spelningar, men hon har gjort ny musik. Dessutom ser hon fram emot att delta i Melodifestivalen nästa år.fredag 18/12 11:10

Giacometti på Moderna museet

Nöje Ny utställning öppnar i dag I dag, fredag, öppnar en Giacometti-utställning på Moderna museet med ett hundratal inlånade skulpturer och målningar.lördag 10/10 5:30