Uffe Flink, Inger Nerman och Kjell Nordenstam från Jazzklubben i Hjorthagen som håller till i Folkkulturcentrum. Foto: Olle Anrell

Jazzklubben i Hjorthagen drivs av kärleken till musiken

Stora artister i genren kommer till Folkkulturcentrum på Artemisgatan. Jazzklubb Hjorthagen drivs av volontärer – och även amatörer får jamma.

  • Publicerad 16:50, 12 sep 2019

Jazzklubben har funnits och hållit till på Folkkulturcentrum i Hjorthagen sedan 2012. Klubben drivs av volontärer som ställer upp helt gratis.

Uffe Flink är huvudansvarig för musiken på klubben.

– Jazz en minoritetsmusik och kommer alltid vara det. Men har man en gång fått känslan i kroppen och förstår jazz så är det livslångt intresse, säger Uffe.

Proffslirat sen 1960

Han har varit professionell musiker sedan 1 augusti 1960 så hans stora kontaktnät gör att det kommer många stora jazzartister till Hjorthagen.

– Det har ju gått några månader sedan 1960 så man har samlat på sig en del kontakter, säger Uffe.

Den 17 september kommer till exempel pianisten Vladimir Shafranov som precis varit på Japanturné. Och på samma konsert lirar en av svensk jazz största, tenorsaxofonisten Bernt Rosengren.

Varannan tisdag

Konserterna hålls varannan tisdag i Folkkulturcentrum på Artemisgatan. Men en gång i månaden har man dessutom Jazzjam nere i studion. Där får vem som helst komma och spela instrument eller sjunga med professionella musiker.

Inger Nerman, som är en av klubbens volontärer, ansvarar för jammen.

– Det finns väldigt få tillfällen för amatörsångerskor att få sjunga med professionella musiker men här får man chansen att sjunga med en trio som kompar. Jag har själv inte haft möjligheten att sjunga så förrän jag blev pensionär, säger Inger.

Uffe Flink, Inger Nerman och Kjell Nordenstam i studion där amatörmusiker får lira med professionella musiker. Foto: Olle Anrell

Hur många som kommer på konserterna varierar, men de större artisterna drar alltid mer publik. Det berättar Kjell Nordenstam som ansvarar för klubbens administration och som var den som drog igång jazzen på Folkkulturcentrum en gång i tiden.

– Okända musiker har lite svårare att dra folk, så är det bara. Men de måste också få en chans att spela, säger Kjell.

Initierade besökare

Och publiken i Hjorthagen får ofta beröm av musikerna berättar Uffe Flink.

– Jag måste ge cred till publiken. De som kommer hit tycker det är så kul att spela för den publiken som faktiskt är jäkligt initierad.

Fakta

Här är höstens program

17 sept.     VLADIMIR SHAFRANOV TRIO + BERNT ROSENGREN (i 2:a set)

1 okt.   SWING MAGNIFIQUE med bl.a. violinisten Terese Lien Evestad

15 okt.    FREDRIK OLSSON´S GRUPP ”SOUTH OF THE BORDER”

18 okt.  LARS 8 spelar musik av Lars Gullin, Lars Sjösten och Lars Färnlöf

29 okt.      ZOIE FINER & JAZZ A LA CARTE

12 nov.   JAN SIGURD OCH ANNA LENA BRUNDIN: ”CHET BAKER TRIBUTE”

26 nov   ALI DJERIDI QUARTET

10 dec.   BENGT ERNRYD´S ”STOLEN MOMENTS”

17 dec.    STORT JULJAZZJAM

Inträdet är 150 kronor (120 för medlemmar i jazzklubben) och 100 kronor för studerande.

Visa merVisa mindre

I sommar är det gelato som gäller

Nyheter LISTA: Över 60 gelaterior i Stockholm Flytta på dig gräddglass! Nu tar gelaton över. Och enligt Patrik Centellini på Gelato Caput Mundi är det bara början på stockholmarnas vurm för den iskalla italienska läckerheten.söndag 10/7 11:29

GUIDE: Här kan du ha kul i Stockholm – gratis

Nyheter Det bästa kostar knappt en spänn Att hitta något att göra i Stockholm under 200 kronor är nästan omöjligt – om man inte vet var man ska leta. Reporter Victor Malmcrona gav sig ut på stan för att hitta roliga – och billiga...söndag 10/7 6:16

Dags för "Vi som älskar 90-talet" i Stockholm

Nyheter super fëmmes. Emilia, Drömhus-Therese, DeDe Lopez och Miio gör gemensam sak Den 9 juli blir det en ­nostalgisk musikorgie på Öster­malms IP. Bland namn som Scooter, 2 Unlimited och E-type märks nybildade Stockholmsgruppen Super Fëmmes – där Emilia, Drömhus-Therese, DeDe...torsdag 7/7 14:03

Nu kan du gifta dig på McDonalds

Nyheter Burgerlig vigsel Går du i giftasplaner men har svårt att hitta en ledig lokal. Då kan det här kan vara något för dig.onsdag 6/7 10:41