Inte helt klart när Exploria öppnade

Då var det öppet – i alla fall nästan. På tisdagen öppnade Exploria för allmänheten. Barn och vuxna på plats verkade nöjda, men det dröjer ännu till avdelningen för vuxna, med gocart och bowling är klar.

  • Publicerad 11:35, 22 jun 2016

Mikael Andreasson och hans anställda räknade med att några hundra personer kom på öppningsdagen. Många nyfikna kom från närområdet, men en del hade också rest flera mil för att komma till Fittja. Vid lunch kom Dina Jawad och fyraårige sonen Gabriel från Farsta. Vid leklandets stängning klockan 20 var de fortfarande kvar.

– Han tröttnar aldrig. Och det känns som att attraktionerna är bra anpassade för olika åldrar, sade Dina Jawad.

Med sig hade de också Dinas väninnor – Sara från Lidingö och Kristina från Rotebro. De tittade på medan Gabriel lekte.

– Studsmattan är roligast. Sedan kommer alla rutschkanor, rangordnade Gabriel.

Det är övervåningen i de gamla Coop-lokalerna som har öppnat på tisdagen. Bottenvåningen, med bland annat gocart, bowling och restaurangen Pinchos öppnar senare.

– Om fyra, fem, sex veckor, svarar ägaren Mikael Andreasson.

Andreasson och hans avdelningsledare satt vid ett bord i den Western-inspirerade restaurangen på övervåningen när Mitt i Botkyrka Salem kom på besök. De uppskattade premiärdagens besökssiffra till några hundra personer

– Det har gått jättebra. Vi har inte annoserat mycket än, utan vill starta försiktigt. Nu ska vi annonsera och från och med nästa vecka räknar vi med ungefär 1 000 besökare om dagen, sade Andreasson.

Förutom leklandet med olika teman besökta fyraårige Gabbe och hans mamma också brandstationen för barn. Brandstationen fick dock ett tekniskt fel senare på dagen och var avstängd när Namo Kakakhan från Tyresö dök upp med sin son Lemarc.

– Det var synd, den skulle öppna igen dagen efter. Men körskolan bredvid var öppen, så nu har han fått sitt körkort, sade Namo Kakakhan.

När Mitt i Botkyrka Salem träffar dem har de varit på plats i tre timmar och går runt i dinosaurieavdelningen som är ett av dragplåstren.

– Vi kommer att komma hit fler gånger. Det var riktigt bra här. Jag hade trott att det skulle vara mycket mer folk här, men det var å andra sidan bara skönt för oss, sade Namo Kakakhan.

Enligt Dina Jawad var det som flest folk på plats någon gång på eftermiddagen. Även de tänker komma tillbaka. Fyraårige Gabriel var dock nöjd med att åka hem efter åtta timmar i Fittja.

– Det känns bra, sade han.