Imenella Mohamed vänder på ord. Foto: Stefan Källstigen

Imenella ger tjejerna ordet

Imenella Mohamed gjorde dansen till yrke. Nu har hon tagit steget vidare till musiken och med sin nya singel Chagga ger hon ordet till tjejerna. – Män har i alla tider använt ordet chagga – hora – för att förtrycka oss kvinnor. Ordet är inte könsbundet. Varför kan män inte vara chaggas?!

  • Publicerad 08:44, 28 aug 2018

Imenella Mohamed är inte främmande för hårt arbete.

– De flesta tror, att om man har ett jobb som man tycker om, så jobbar man inte. Så är det inte. Däremot är det mycket roligare att vakna klockan 06 på morgonen till något man älskar, säger artisten Imenella Mohamed, från Tensta.

Och hon borde veta.

Hon gjorde hobbyn – dans – till yrke. Många känner därför igen henne från dansscenen, som koreograf och danslärare och del av dansgruppen Unruly.

Nu hyllas hon som ett framtidslöfte på den svenska rapscenen.

När vi ses har hon haft en arbetsvecka på 62 timmar. Dagen efter går turnébussen till Göteborg. Det blev heller inte någon semester i år för Imenella Mohamed. Istället har fansen en EP att se fram emot och en turné med henne och Linda Pira i höst.

Jag ville bara vända på ordet och ge oss tjejer samma möjlighet

Imenella Mohamed, artist

– Dansen har ju gått fett bra så det kändes som en naturligt övergång till musiken. Jag är en kreatör så jag är kreativ på det sättet som passar mig och gör mig lycklig.

Sången kom från hennes mamma och finns i familjen – kusinerna är rapartisterna Cherrie och K27.

Imenella Mohamed är nu aktuell med nya singel – Chagga – som tar makten över språket. Ordet chagga betyder hora på språket Wolof från Gambia.

– Jag vill ta tillbaka ordet och göra det könlöst så att även killar kan kallas för chagga. Jag tror att kvinnor överlag är väldigt trötta på att vissa ord alltid ska vara bundna till oss. Det är alltid killar som ska få ha hundra olika benämningar till vad de får kalla tjejer – så jag ville bara vända på ordet och ge oss tjejer samma möjlighet.

Hon har även gjort så kallade chaggastories där hon i filmer ger exempel på när ordet kan användas, som till exempel till killar som inte vet hur man beter sig.

– För det kan verkligen vara lika löjligt som det låter, att en tjej bara går förbi i centrum och killar säger att hon är en chagga eller, att hon kallas det bara för att hon har vita skor på sig.

Som svar har Imenella Mohamed fått videos på killar som kastar sina vita skor, tjejer som är tacksamma och andra killar som är sårade över hennes budskap.

– Jag har mest fått kärlek framför allt från tjejer. Man hoppas att alla låtar ska ha en sådan effekt.

Men ska man inte bara inte kalla varandra för hora?

– Ja, vilken fantastisk värld det skulle vara. Men om man nu måste kalla varandra för sådana ord så ska tjejer ha samma möjlighet, att peka på en kille och säga chagga, punkt slut.

Förutom musiken har hon också arbetat som koreograf på dansföreställning Här. Den har premiär på Trappan i Vällingby den 15 september och handlar om vem som blir accepterad i finrummen.

Men mest ser hon fram emot Gäcda festivalen på hemmaplan i Tensta.