Anika Hussain, 22 år från Rinkeby och Kista. Foto: Läsarbild privat

Hon skriver för de tysta som tänker högst

Anika Hussain, från Rinkeby och Kista vill ge de tysta en röst. Nästa år hoppas hon på att släppa sin debutroman. – Jag vill skriva de böcker jag önskar att jag hade när jag var yngre, säger hon.

  • Publicerad 15:25, 19 sep 2018

– Varje gång jag säger att jag är författare tittar folk lite snett på mig. De menar att man inte kan leva på det, men jag gör det jag älskar och vill inspirera andra att våga göra det, säger Anika Hussain.

Hon är uppvuxen i Rinkeby och flyttade som 14 åring till Kista. Skolan fanns i innerstan.

– Folk förväntar sin inte att folk från våra områden ska lyckas, men folk är mycket mer än vad de visar.

 Folk är mycket mer än vad de visar

Anika Hussain

Det var när det hon deltog i Författarskolan BM Debutant, som Berättarministeriet driver i samarbete med Bonnierförlagen, som skrivandet tog fart.

– Författarskolan gav mig en röst, en röst jag inte visste att jag hade, och gav mig självförtroendet jag saknade.

Vill skriva böcker som hon saknade

Nu arbetar hon med sin debutroman, som handlar om identitet och familj, som hon hoppas kommer ut nästa år. Tidigare har hon skrivit novellen De Tysta Tänker Högst.

– Som en relativt tyst person är det svårt för mig att bli hörd och genom att skriva har jag funnit min röst.

I framtiden vill hon skriva böcker som hon saknade när hon var yngre.

– Jag vill skriva de böcker jag önskar att jag hade när jag var yngre. Böcker med sydasiatiska karaktärer som inte är enligt stereotyperna och böcker om tysta personer.

Fakta

Skriver på ungdomsroman

Anika Hussain

Ålder: 22 år

Uppvuxen i Rinkeby, flyttade till Kista när hon var 14 år.

Aktuell: Skriver just nu på en ungdomsroman som handlar om identitet och familj.

Publikationer: De Tysta Tänker Högst, Keyhole Stories: Dead Ends, White Oak, samt krönikor i Dagens Industri och några små artiklar för Berättarministeriets magasin i samarbete med DN.

Övrigt: Jobbar deltid på SAS från England. Har en kandidat i Engelska från Stockholms Universitet och tar examen i Master of Arts in Writing for Young People från Bath Spa University i februari 2019.

Visa merVisa mindre

Fakta

Författarskolan

Sedan 2012 driver Berättarministeriet, i samarbete med Bonnierförlagen, författarskolan BM- debutant. Varje år får ett tiotal ungdomar möjligheten att utveckla sitt skrivande och bli publicerade författare.

I oktober 2018 startar nästa omgång av BM-debutant. Nytt för i år är att debutanterna kommer att få arbeta med både bild och text utifrån ett tema: framtidshopp.

Ansökan till höstens författarskola är öppen och stänger den 30 september. Ungdomar från Rinkeby-Kista, Hässelby-Vällingby, Spånga-Tensta som går i årskurs 9 – gymnasiet är välkomna att söka. Mer info om det finns här.

Berättarministeriet är en icke vinstdrivande, partipolitiskt och religiöst obunden stiftelse som verkar som ett stöd för lärare i socioekonomiskt utsatta områden.

Visa merVisa mindre