Hon skrev om sin kände morfar Hjalmar

Gunilla Dessen har skrivit en bok om sin morfor Hjalmar Arwin som byggde upp Lidingö villasamhälle i början av 1900-talet. Han var en modern byggherre som byggde hus med avlopp, vatten och elektricitet.

  • Publicerad 10:22, 30 apr 2017

I början av 1900-talet var Lidingö rena landsbygden med bondgårdar, kor och grisar. På de få vägarna åkte de få invånarna med häst och vagn på de dåliga vägarna. Men under perioden 1907-1914 skulle stadsbilden helt förändras. I Hersby, Herserud och Bo växte en modern villastad upp där villorna hade vatten, avlopp och elektricitet och med moderna vägar. Bakom förvandlingen stod Hjalmar Arwin som var en byggnadsingenjör med ett stort entreprenörhjärta.
I dagarna kom en bok ut om hans liv skriven av hans dotterdotter Gunilla Dessen.
– Det känns väldigt skönt att boken är klar. Jag har haft mycket material och fotografier att tillgå som min mamma har sparat. Jag har också kunna återge olika släkthistorier, säger hon.
Hjalmar Arwin avled flera år innan Gunilla föddes men hon har bilden klar för sig hur hennes släkting var som person.
– Han var en typisk ledare med en stark auktoritet. När han kom in i ett rum märkte man av det, han var en person som visste vad han pratade om, säger hon.

Han föddes i närheten av Örebro och studerade senare till byggnadsingenjör i Stockholm. Han passade även på i sin ungdom att resa till städer i USA samt till London och Paris och inspirerades av städernas arkitektur och infrastruktur. I slutet av 1800-talet jobbade Hjalmar Arwin med bankdirektören Henrik Palme som byggde en villastad på Djursholm. Palme hade köpt upp det som då fanns kvar av Djursholmsgodset. I början av 1900 gjorde Hjalmar Arwin samma sak men på Lidingö. Han lånade pengar och köpte snabbt upp Hersbygård, Bo gård, Rudboda och Wattängen.
– Han kom till Lidingö vid rätt tidpunkt för han kunde bygga upp något från början. När han hade köpt mark så kunde han bestämma själv hur det skulle se ut. Inga politiker eller tjänstemän lade sig i, säger hon.
Eftersom Stockholm var överbefolkat utan några sanitära moderniteter så fanns det en stor efterfrågan på villor som låg lite utanför stan.
– Hans styrka var att han hade pengar och kunde köpa och betala det han ville ha.
Han hade lärt känna duktiga stadsplanerare, arkitekter och byggarbetare under sin tid i Djursholm så han kunde anlita de främsta i respektive område. Hjalmar Arwin anordnade en arkitekttävling för vilka som skulle rita villorna. Det blev Jacob Gate och Alf Landén som vann som med Hjalmar Arwins insyn ritade de många av de 500 fantasifulla villorna för Lidingö villastad.
– Varje villa är originell och individuell. Villorna har en nationalromantisk stil med inslag av jugend. Det är mycket balkonger, terrasser, stensocklar och korsvirkesdelar, det är en blandning. Man kan säga att villorna på Lidingö har en speciell stil, säger Gunilla Dessen.
– Jag brukar ofta vandra längs Stockholmsvägen vid Kyrkvägen och in mot Ägirvägen, för jag tycker att villorna är så vackra, tillägger hon.