Elin Aronsen Beis. Foto: Läsarbild

Hon ger gammal mat en ny chans

Solnaföretagaren Elin Aronsen Beis vill minska matsvinnet. Med sin nya tjänst vill hon att matvaror och andra produkter får en andra chans på marknaden. – Vi lyckades faktiskt sälja vidare 100 kilo sniglar på burk.

  • Publicerad 08:16, 15 feb 2017

Varje dag, vecka ut och år in, slängs mat för miljontals kronor. Det kan handla om pasta vars bäst före-datum passerats och som därför ratas av kräsna konsumenter eller en handlare som inte klarar av att sälja ett visst parti matvaror.

Den typen av matsvinn har Huvudstabon Elin Aronsen Beis själv sett på nära håll då hon jobbat i livsmedelsbranschen.

– Jag har sett hur man kastat flera ton kyckling bara för att det inte finns någon som kan ta emot den. Det är väldigt vanligt med sånt svinn, sen finns det också hårda regler som gör att bra mat kastas, säger hon.

För att minska matsvinnet har hon skapat en ny tjänst för företag som hon kallar för Foodloopz, där tanken är att matvaror ska få en andra chans, istället för att gå till spillo.

– Det är som livsmedelsbranschens motsvarighet till Blocket, säger hon.

Hur funkar tjänsten?

– Tanken är att vi ska knyta till oss olika medlemsföretag som kan lägga upp annonser på vår sida, med antingen något som man vill skänka eller sälja. Vi ser vårt verktyg som den sista uvägen, när man testat alla andra vägar.

Vad kan det vara för produkter?

– Det skulle kunna vara pasta som har ett förhållandevis långt utgångsdatum. Även om den är fullgod att äta i säkert flera år, så är det inget som butikerna kan sälja för att konsumenterna är kräsna. Det kan man samla ihop och skänka eller sälja vidare till andra företag eller välgörenhet.

Något udda ni sålt?

– Vi lyckades faktiskt sälja vidare 100 kilo sniglar på burk. Det är det svåraste caset hittills, men en av våra medlemmar fick ta emot det. Vi har bevisat att det går!