Holger prisas för sin insats på Wikipedia

Den pensionerade arkitekten Holger Ellgaard förser redaktioner över hela landet med bilder, utan en krona för besväret. I år blev han erkänd för sina insatser på Wikipedia som den allra första mottagaren av Wikimediapriset.

  • Publicerad 14:45, 3 nov 2017

Det märks tydligt att tvåvåningsvillan i Segeltorp tillhör en arkitekt. Elektroniken kommer från Bang&Olufsen och tevagnen är signerad Alvar Aalto. De klara tonerna från ljudsystemet, den pigga vallhunden Argus och hans lika pigga husse Holger Ellgaard välkomnar oss i hallen.

I arbetsrummet på ovanvåningen ägnar han sina förmiddagar åt att skriva artiklar till Wikipedia. På eftermiddagen tar han och Argus bilen ut.

– Jag vill alltid besöka platserna jag skriver om. Det är inte bara för att ta bilder utan för att få en ordentlig förståelse för platsen. Ibland besöker jag samma plats tre fyra gånger, säger Holger Ellgaard.

Holger dokumenterar den nedlagd Söderskjutbanan på gränsen mellan Huddinge och Stockholm. Foto: Stefan Källstigen

I tio års tid har den pensionerade arkitekten ägnat stora delar av sina dagar åt att fylla Wikipedia med fakta och kuriosa om Stockholm. Av de 345 artiklar på svenska Wikipedia som har markerats med guldstjärnan som betyder att artikeln är utmärkt har Holger skrivit 38.

Det är bara ett av många tecken på den noggrannhet han lägger ner.

– Jag avskyr röda länkar och vill inte ha några i mina artiklar. Om jag nämner en person och det inte finns någon artikel om honom eller henne vill jag i alla fall skriva några rader så blir det till en blå länk. Så en artikel kan ofta generera ett 20-tal till.

Skrev första artikeln på tyska

På nedervåningen har Holger inrett vad han med ett skämtsamt leende kallar ett litet tekniskt museum.

Här samsas bland annat en gammal Ericssontelegraf på samma hylla som en av företagets sista mobiltelefoner innan det gick ihop med Sony. På väggarna hänger filmaffischer som Holgers pappa, Helmuth Ellgaard, har skapat.

– Han var en av Västtysklands främsta illustratörer och presstecknare. Det var faktiskt med honom min Wikipediakarriär började. Jag hälsade på en släkting i Tyskland som visade Wikipedia och jag ville se om det fanns någon artikel om min pappa som trots allt var ganska känd. Men det gjorde det inte, så min första artikel var på tyska Wikipedia om min pappa.

Foto: Stefan Källstigen

I år blev Holger den allra första mottagaren av Wikimedias nyinstiftade pris för sina insatser. Han har också uppmärksammats för de sällsynt många bilder han laddar upp, som sedan är fria för alla att använda. Tidningsredaktioner över hela landet har på så vis kunnat publicera hans bilder genom åren utan att betala en krona.

– Det är bara roligt, så länge de kommer ihåg att ha med mitt namn. Jag ser Wikipedia som ett väldigt bra tidsfördriv för en pensionär, både för kropp och knopp, eftersom jag får vara ute mycket och röra på mig. Det är min nyfikenhet som driver mig och jag har insett att man inte behöver åka till Sydamerika och leta efter inkatavlor. Det finns spännande saker att undersöka alldeles intill där man redan är.

A&E var fört med finesser som idag har blivit standard för diskborstar. Bland annat skrapan på ovansidan. Foto: Stefan Källstigen

Men Wikipedia har givit honom mer än bara ett tidsfördriv. Ur ett skåp plockar Holger fram ett gäng diskborstar tillverkade av företaget A&E Design.

– Jag skrev en artikel om det här företaget och Hans Ehrich som utgör E:et i namnet hörde av sig och tyckte att artikeln var mycket bra. Det har sedan visat sig att vi har många beröringspunkter och vi har nu blivit goda vänner. Hans pappa var också konstnär, vi har samma initialer och är ungefär lika gamla, säger Holger Ellgaard.

Fakta

Holger Ellgaard

Namn: Holger Ellgaard

Ålder: 74

Bor: Segeltorp i Huddinge

Gör: Skriver uttömmande wikiartiklar om platser i Stockholm

Ett axplock av Holgers artiklar:

Kända träd i Stockholm

Offentliga toaletter i Stockholm

Stockholms nerlagda byggprojekt

Stockholms konserthus

Söderskjutbanan

Visa merVisa mindre