Hökisbon Micaela släpper punkskiva – för barn

Punk och barn i trotsåldern borde väl passa som handen i handsken? Det tycker Micaela Gustafsson som är aktuell med ”Trotspodden” och skivan ”Småpunk”. – Punk är pang på, det är lite temana för avsnitten också.

  • Publicerad 17:00, 11 jun 2020

”Jag vill inte! Kan själv!” Låter det bekant? Då kan du ha ett barn i trotsåldern.

Micaela Gustafssons nya podd ”Trotspodden” riktar sig till barn i trotsåldern.

– Varje podd har ett litet tema, som ”bär mig”, ”vill inte”, ”kan själv”. Jag snackar runt hur det kan vara att vilja göra saker på sitt sätt, och så blandas det upp med musiken. Det är lite som ett kollage med en minisituation och jag spånar loss runt den situationen. Det är för barnen, men förhoppningsvis kan även vuxna få ut något av det. Men det är inte en pedagogisk podd om trotsåldern, absolut inte.

Släpper punkalbum för treåringar

Micaela Gustafsson har även skrivit musiken till podden, och vad passar bättre till trotsåldern än punk?

– Jag bollade med Barnradions chef och vi pratade om att punkandan passar ganska bra med den här ”gör det själv”-andan. Då fick jag i uppdrag att skriva punklåtar för treåringar.

Hur gör man det?

– Jag utgick från en känsla hur det är när man vill säga nej och försöka få ut den i en punkkänsla. Punk är pang på, det är lite temana för avsnitten också.

När hon inte poddar uppträder Micaela Gustafsson med sina musik- och teaterföreställningar på förskolor och bibliotek runt om i Stockholm. Hon har tidigare gjort Bebispodden och har flera barnskivor i sin katalog.

– Det som är positivt med att skriva musik för barn är att barn är ganska öppna. Jag strävar alltid efter att hitta små hookar som får barnen att vilja sjunga med. Ofta kan jag ha ganska textiga verser med roliga ord som rimmar och är kluriga, och i refrängerna kan barnen sjunga med. Jag har även gjort musik för bebisar, då har jag inte alls jobbat med text. Jag har gjort en låt där jag bara sjunger ”mjau, mjau, mjau”.

Du hittar Trotspodden här, eller i din poddapp. Musiken från podden, Småpunk, hittar du i din streamingtjänst.