Hockeyföräldrarna tar över isen

När barnen gick på hockeyträning i Väsby blev föräldrarna avundsjuka och bestämde sig för att börja träna själva. Idag är laget störst i Väsby hockey och har hängivna supportrar – när föräldrarna lattjar på isen hejar barnen på.

  • Publicerad 16:05, 11 feb 2018

I slutet av varje termin har föräldrarna mött sina barn i en hockeymatch i Väsby.

– Förra säsongen började vi diskutera och sa att om vi nånsin skulle ha en chans måste vi börja träna, säger Linda Belhouchat, ordförande i Väsby hockey.

När den nya b-hallen stod klar i Vilundaparken och trycket på istider minskade bestämde sig föräldrarna för att dra igång ett hockeylag. Tanken var att träna ihop varannan vecka men intresset var så stort så att nu möts de på isen en eller två gånger varje vecka.

– Varje vecka är det nya personer som hör av sig och vill vara med och köra, säger Linda.

David Vikström var den som slog slag i saken och startade upp laget, Late bloomers som de kallar sig.

– Jag och brorsan har pratat om det länge, att det vore kul att få spela. Men det finns ingenstans att vända sig. Det finns veteranlag men det är gamla elitspelare som är alldeles för duktiga, säger David.

De skickade ut en fråga till föräldrar som hade barn i Väsby Hockeys lag. Inom ett dygn hade de 25 intresseanmälningar och det har bara tickat på. Det är inte bara föräldrar som är med utan andra vuxna som vill träna. Några tar sig till Vilunda från Vallentuna och Sigtuna.

– Jag har ju tittat på hockey sen jag var barn och prövat på isen på norrviken ibland men jag har aldrig spelat på riktigt med skydd och så. Detsamma gäller för många föräldrar. De har sett sina barn och blivit sugna att testa.

De skiljer sig från andra lag på så vis att deras enda ambition är att ha roligt.

– Efter första träningen hade jag träningsvärk i kinderna för jag åkte runt och log stort hela tiden. Det är så fruktansvärt roligt.

En viktig förutsättning är att alla ska ha chansen att vara med på lika villkor, vare sig man gått på alla träffar eller är helt ny.

– I början av varje träning samlas vi på isen och säger att om det är någon som har kommit längre i sin utveckling och känner sig säker på isen ska man släppa pucken till någon som inte är det, säger Linda.

Är ni inte rädda för att ramla och slå er på isen?

– Vi har fullt med skydd så ramlar man slipper man mosa armbågen, man känner ingenting, säger David.

Det är inte bara vuxna som engagerat sig i Late bloomers. Barnen följer med för att heja på föräldrarna.

– De hjälper till med att vara domare, bemannar sekretariatet och kör musik och ljudeffekter. De tycker det är jättekul, säger David.