Henrik från Vaxmora till final i tävlingen Årets sommardrink

Mat- och smakglade Vaxmorabon Henrik Söderström har chansen att kamma hem titeln Årets Sommardrink 2020. Inspirerad av sin barndoms somrar i Norrland skapade han till en drink som föll juryn på läppen. Nu är det upp till svenska folket att rösta fram vinnaren bland juryns fem finalister.

  • Publicerad 14:05, 18 jun 2020

– Jag fick syn på tävlingen i något flöde och tänkte att det skulle vara kul att vara med, säger Henrik.

Blandat sedan 2012

Han är allmänt intresserad av att kombinera smaker och älskar att laga mat. Drinkar har han blandat sedan 2012.

– Det började faktiskt här hemma med familjen. När vi kom hem från jobbet på fredagseftermiddagen och barnen var trötta så satte vi oss ner allihop med lite chips, jag blandade en fredagsdrink åt oss, och så pratade vi igenom veckan tillsammans, säger Henrik.

Fakta

Gillar att gå i fjällen

Namn: Henrik Söderström.

Ålder: 42 år.

Bor: Vaxmora.

Familj: Fru och två barn, 7 och 10 år.

Yrke: Jobbar med personalfrågor.

Intresse utöver mat och drinkar: ”Jag gillar att fjällvandra. Hela familjen ska upp i de norrländska fjällen i sommar. Vi hade en tågresa bokad till Alperna, men den fick vi ju boka av på grund av corona, men det blir bra med fjällen.”

Instagram: @bistrohybris

Visa merVisa mindre

Drinkar på Insta

Drinkintresset växte och bara några veckor innan Henrik fick nys om tävlingen Årets sommardrink startade han Instagramkontot @bistrohybris, mest för att kunna dela recept med släkt och vänner.

– Jag laborerar mycket med alkoholfria drinkar också, det ska inte vara för mycket fokus på alkoholen, påpekar han.

”En härlig friskhet”

Drinken som Henrik tävlar med är dock inte alkoholfri. ”Currant(ly) (g)in isolation” består av halloninfuserad Aperolen ihop med vinbärssockerlag och gin, som enligt juryn ”ger en härlig friskhet – lite som när det varma regnet upphört och man tar sig ett vått vinbär från den närmsta busken”.

– Jag tänkte lite så. Sommardrink. Vad är sommar för mig? Då gick jag tillbaka till min barndom i Norrland där man plockade vilda hallon på ängen eller satt på gården och plockade röda vinbär direkt från busken. Vinbär är lite syrligt och hallon är sött och gott så det blir nog bra ihop, tänkte jag.

Fakta

Henriks recept

”Currant(ly) (g)in isolation”

Glas: Större vinglas

Ingredienser: Is, färska hallon, 5 cl Whitley Neill Gin, 2,5 cl halloninfuserad Aperol, 3 cl färskpressad citronjuice, 2 cl sockerlag på röda vinbär, 1 sked lime & mynta granité, 10 cl Schweppes Premium Mixers Tonic & Twist of Lime

Gör så här: Placera en stor isbit i en shaker. Mät upp och häll i alla ingredienser förutom granité och tonic. Skaka och häll upp blandningen i isfyllda vinglas. Toppa med Schweppes Premium Mixers Tonic & Twist of Lime. Lägg granité i glasets öppning och placera ut färska hallon.

Halloninfuserad Aperol: 1 dl hallon, 10 cl Aperol. Lägg i hallon i Aperol. Låt dra i ett dygn. Sila bort hallonen ur Aperolen.

Sockerlag med röda vinbär: 200 g frysta röda vinbär, 5 dl socker, 1 l vatten. Koka vatten och socker i en kastrull under omrörning tills dess att sockret smält. Lägg röda vinbär i den varma sockerlagen och låt stå i tre timmar. Sila av vinbären och kyl vinbärsockerlagen.

Lime & mynta granité: 2 dl is, 1 lime, 1 knippe färsk mynta. Pressa limen. Mixa limejuicen tillsammans med is och mynta.

Visa merVisa mindre

Och bra blev det. Alldeles före deadline i slutet av maj skickade Henrik in sitt recept och mindre än en vecka senare fick han besked att han var en av fem som gått till final.

– Jättekul! säger han.

Är konkurrensen tuff från de fyra andra finalisterna?

– Ja, absolut, alla är väldigt bra drinkar. Men jag måste ändå säga att min egen är bäst. Den är fantastiskt god!

Här kan du se de fem finaldrinkarna, med recept, och givetvis rösta på Henrik från Vaxmora – support your local drinkblandare! – senast den 27 juni.

Fakta

Vinnaren utses i en omröstning

Tävlingen Årets sommardrink arrangeras av Schweppes och hemmamixare från Sveriges alla hörn har skickat in recept på sina bästa sommardrinkar.

Expertjuryn bestående av youtubern och dryckesinspiratören David Kringlund, Nöjesguidens chefredaktör Pelle Tamleth, och Candi Jennings, Brand Ambassador för Schweppes i Sverige, har bedömt bidragen och enats om fem finalrecept.

Henrik Söderström från Vaxmora är en av de fem finalisterna med sin ”Currant(ly) (g)in isolation”.

Vem som vinner avgörs genom en omröstning. Sista dagen att rösta är den 27 juni.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

I dag öppnar idrottshallarna och snart även biblioteken

Nyheter Allt fler verksamheter i Sollentuna öppnar på nytt Efter regeringens presskonferens i torsdags kan en del restriktioner lättas och Sollentuna kommun öppnar flera verksamheter som tidigare varit stängda. Bland annat blir det grönt ljus för organiserad...måndag 25/1 6:40

Nu öppnar Väsjöbacken

Nyheter En stavlängds avstånd gäller Klockan 16.00 i dag öppnar Växjöbacken för säsongen. Det blir en del coronaanpassningar i backen, bland annat kommer det att finnas begränsat med utrymmen inomhus så tänk på att klä er ordentligt.måndag 25/1 5:30

Delvis fjärrundervisning på gymnasiet i nästa vecka

Nyheter Beslutet togs efter dialog med regionens smittskydd I torsdags meddelade regeringen att gymnasierna ska bedriva en kombination av fjärr- och närundervisning. Från och med i morgon, den 25 januari, är det därför delvis fjärrundervisning som gäller på...söndag 24/1 13:38