Elin Lucassi är aktuellt med seriealbumet "Ert blod på mina broddar". Foto: Anders Eklöf/Galago

Hennes nya seriealbum handlar om kvinnlig vrede

Efter att serietecknaren Elin Lucassi från Tallkrogen hade en usel dag, totalt uppfylld av vrede, föddes seriealbumet ”Ert blod på mina broddar”. Nu berättar hon hur det kom till. – Den handlar nog om en slags kvinnlig vrede, säger hon.

  • Publicerad 12:00, 7 dec 2019

På baksidestexten står det att det är ”en feministisk vintersaga och en hämndnovell där historiens ilskna kvinnor går igen som våldsamma spöken på en kyrkogård i Sverige i dag”.

– Den handlar nog om en slags kvinnlig vrede. Som en latent kraft som ligger och puttrar under ytan och vad den potentiellt skulle kunna göra om den släpptes fri, säger Elin. 

Elin Lucassi har tidigare skrivit seriealbumen ”Jag är den som är den” (2015) och ”Synd” (2017), samt publicerar sin strippserie RIT-Lucassi i tidskriften ETC varje vecka. Foto: Anders Eklöf

Självbiografiskt med inslag av fantasi

Idén till boken föddes under en ”usel” vinterdag för nästan två år sedan. Dagen började med att hon behövde åka tunnelbana till jobbet eftersom hon inte hade några vinterdäck på cykeln, något hon tycker är ”fruktansvärt”. 

På kvällen blev hon ansvarig för att göra middag, hennes barn var inte alerta och mannen var upptagen med något annat. 

– Jag började ömka mig själv ganska mycket och kände hur vreden började byggas på, säger hon. 

Trappan i Skogskyrkogården, där omslaget till seriealbumet är taget och delar av boken utspelar sig. Foto: Anders Eklöf

Till slut fick hon nog och gick därför till Skogskyrkogården, totalt uppfylld av vrede och hetsade upp sig med arg musik i hörlurarna.

– Jag hoppades nästan att någon skulle komma och mucka med mig. Efter en stund blev jag mindre arg och blev sorgsen istället när jag såg alla gravstenar. Sen blev jag rädd, då jag var ensam på en mörk kyrkogård. Jag bara skrattade åt mig själv hur patetiskt det kändes, att jag växlade så snabbt mellan vrede, sorg och rädsla.

Händelsen från den usla kvällen, skildrad i seriealbumet. Foto: Galago

Med vreden som kraft

När hon kom hem antecknade hon vad hon upplevt och började skissa. I våras blev boken klar och nu finns den i butik. Boken börjar med en skildring av hennes usla dag, men skiftar senare mot en blandning av realism och fantasi. 

– De flesta går inte ut och agerar på sin vrede utan gör inte så mycket mer än springer en runda eller spelar trummor. Då började jag tänka på vad som skulle hända om den fick fysisk form.

”En vrede är en himla kraft som man kan nyttja till positiva saker, som att träna eller skapa, men också till negativa grejer”, säger Elin Lucassi. Foto: Anders Eklöf

Serier som terapi

Att det blev just serier för Elin handlar om att hon alltid tyckt om att teckna och läsa, något hon fick uppmuntran som liten. När hon gick i gymnasiet märkte hon att det går att göra vuxenserier , blev fast och började göra egna.

– Jag tycker att text och bild i kombination blir extremt kraftfullt. Man kan få ut så mycket på så lite. Sen har jag också åsikter om mycket, skrattar hon.

Jag hoppade nästan att någon skulle komma och mucka med mig

Elin Lucassi, serietecknare

Elins serier är många gånger samhällskritiska och föds ofta ur att hon tar del av något som gör henne upprörd på ett eller annat sätt.

– När jag ritar det kan jag få det ur mig och lägga det åt sidan. Annars blir det kvar en frustration som växer. Jag tycker det underlättar vardagen.

Omslaget till ”Ert blod på mina broddar”. Foto: Galago

Fakta

Fem snabba frågor till Elin Lucassi

Familj: ”Jag har en klassisk familj med en man och två barn. Oerhört spännande.”

Ålder: 42

Vad gör du på fritiden? ”Jag har väl inte så mycket fritid, då jag jobbar heltid som redaktör och tecknar. Annars gillar jag att bada badkar, har en aktiv bokcirkel som är väldigt viktigt viktig och hänger med familjen. Jag gillar också att gå på rockbar och dricka öl”. 

Favoritserie: ”Det beror lite på vad man är ute efter vad man vill ha just nu. Något jag rågarvar åt är Pontus Lundkvist serier. Jag är imponerad av hur han går över gränserna”. 

Har du något nyårslöfte? ”Jag brukar aldrig lägga ett nyårslöfte. Jag kör med på ett ständigt pågående förbättringsarbete, så behöver man inte bli så besviken när man misslyckas”, skrattar hon.

Visa merVisa mindre