BEVINGAD KÄRLEK. Regissören Lina Maria Mannheimer visar sin film Man med duvor. Foto: Pressbild: Tempo dokumentärfilmsfestival

Hemmaplan när årets Tempofestival drar igång

På måndag är det premiär för dokumentärfilmfestivalen Tempo. "Vi flyttar hem till folks vardagsrum", säger festivalchefen Lisa Taube.

  • Publicerad 16:30, 7 mar 2021

Vi sitter hemma dagarna i enda, jobbar hemma, umgås hemma och går till och med på festival henna. Det är med andra ord inte så konstig att temat för årets Tempo filmfestival är "flyttar hem".

– Tanken är lite grann anpassad efter hur vi har det just nu; vi är ju hemma väldigt mycket och dessutom kan man säga att festivalen flyttar hem till folks vardagsrum, säger festivalchefen Lisa Taube.

Hon syftar på att festivalen i år, precis som mycket annat, är digital. Du ser filmerna hemma i soffan.

– I vanliga fall är vi ju en festival främst för Stockholmare, men i år har ju faktiskt ännu fler möjlighet att se filmerna, så det känns spännande.

Hur går det med biljettförsäljningen?

– Vi har fått lära oss att de flesta köper sina biljetter när det börjar. Så vi vet inte ännu, vilket såklart är lite nervöst. Men vi tror ändå att det ska gå bra.

Lisa Taube gör en digital filmfestival för första gången. Foto: Pressbild: Anna Ronja Jönis

Festivalchefens Lisa Taubes korta tips

"Jag älskar kortfilmsektionen och i år har vi några riktiga pärlor"

Mannen med duvor: En film om en man som bor i Paris, bor i en bil och har vigt sitt liv till stadens mest hatade invånare - duvorna. Filmen är gjord av Lina Maria Mannheimer som gjorde succé med sin film Parning för ett par år sedan.

Målbrottskören: Många killar slutar sjunga när de kommer i målbrottet. Men i ”karantänkören” Målbrottskören hittar de ett sammanhang i en tid då rösten förändras. Filmen är gjord av Ina Holmqvist och Martina Carlstedt

Svonni vs Skatteverket. En samisk familj kämpar för att få dra av momsen på en nyköpt hund. Djuret är ju ett arbetsredskap? Det tycker inte Skatteverket. Flimen är regisserad av Maria Fredriksson

Visa merVisa mindre

Promenera bland Fruängens fruar

Den som väljer att ta del av festivalen hemma i soffan har över 40 dokumentärfilmer att välja mellan. Nytt för i år är att festivalen också satsar på ljud, i form av radio och poddar och en audiowalk i Fruängen. Det är ett program som handlar om vilka kvinnor som gett namn åt stadsdelens gator och torg.

– En audiowalk kan du starta när du vill, det är utomhus och rätt individanpassat – typiskt för den tid vi lever i nu, säger Lisa Taube.

Tekniken har man lånat från Göteborgs filmfestival som blev något av en digital succé tidigare i år och därför hoppas och tror och Lisa Taube att publiken börjat vänja sig vid det digitala kulturutbudet.

Tempo drar igång måndag 8 mars. Läs mer här