Hederspris till Suzanne Osten och Erik Lundin

Suzanne Osten får Stockholms stads nyinstiftade kulturhederspris för barn och unga. Även Erik Lundin, Beth Laurin, Kristina Sandberg och Danjel Andersson får hederspriser.

  • Publicerad 11:14, 4 maj 2017

På torsdagsförmiddagen avslöjade Stockholms stad vilka som får årets kulturpriser. I år finns ett särskilt pris för barn och ungdom och det priset går till dramatikern och regissören Suzanne Osten.

– Det första jag tänkte var att det här får jag för att jag gick på gratis barnteater på Medborgarplatsen när jag var 7-8 år. Det var där det började, säger Suzanne Osten som var på plats under presskonferensen i stadshuset.

Hon var också mycket glad för de 100 000 kronor som varje pristagare får.

– Det är alltid kul med pengar. Jag behöver det nu för jag håller på och arbetar med en ny film.

Rapparen Erik Lundin prisades

En annan av årets pristagare är rapparen Erik Lundin. ”Lundin är en egen ordlista” står det bland annat i motiveringen.

I kategorin författare går priset i år till Kristina Sandberg som bland annat skrivit en trilogi om hemmafrun Maj där den sista delen fick Augustpriset 2014.

Även konstnären Beth Laurin och Moderna dansteaterns konstnärliga ledare Danjel Andersson prisades.

Stockholms stads kulturpriser delas i år ut för 50:e gången.

– Det är 100 år sedan Per Anders Fogelström föddes och han var också en av de första pristagarna 1967. Cirkeln sluts, sade kulturborgarrådet Roger Mogert under prisutdelningen.

Priserna kommer att delas ut vid en särskild ceremoni den 18 augusti och alla pristagare kommer också att presenteras under stadens kulturfestival.

I samband med prisceremonin avslöjades det också att DN-medarbetaren Lars Epstein får årets Lennart af Petersenspriset.