Hassel jagar Palmemördare

Lars-Erik Berenett blir ständigt igenkänd från alla filmerna om kommissarie Roland Hassel – Det finns inte ett gathörn i Stockholm där jag inte stått med dragen pistol, säger han Men den senaste ­filmen påminner inte alls om de gamla.

  • Publicerad 12:12, 3 dec 2012

Lars-Erik Berenett slår sig ned framför konsthallen Artipelags panoramafönster över ett glittrande Baggensfjärden. Han bär tonade glasögon på grund av översynthet.

Nyligen hade ”Hassel – privat­spanarna”, där han har huvudrollen som Roland Hassel, premiär på bio. Kritiken har varit blandad – men flera har uppskattat konstnärligheten i filmen.

– Jag tycker det finns en risk med filmens titel. Hassel-filmerna hade en stor publik och jag vill inte lura folk att tro att det är en actionrulle. Det här är en installation av en begåvad konstnär, säger Lars-Erik Berenett.

Första gången regissören Måns Månsson frågade Lars-Erik Berenett om han ville medverka i en ny Hassel-film var för några år sedan.

– Måns fick klartecken från den numera avlidne författaren Olov Svedelid. För mig innebar det ett större ansvar, då Olov Svedelid hade sagt ”bara Lars-Erik är med på hur ni använder figuren”. Men som sagt, det här är ingen Hassel-film, det är en Måns Månsson-film.

Filmen är ett slags semidokumentär utan manus, där publiken får återse kriminalinspektör Roland Hassel, som numera är pensionär. Han spenderar sin fritid med att försöka lösa mordet på Olof Palme och stöter på ett sällskap privatspanare.

Lars-Erik Berenett är dessutom snart aktuell i tv-serien ”En pilgrims död”. Den är baserad på Leif GW Perssons trilogi ”Välfärdsstatens fall” som handlar om mordet på Olof Palme.

Det är väldigt mycket Palme för dig just nu.

– Ja, det uppstår virvlar i livsvattnet. Allt hänger ihop.

Har alla tankar om Palme-mordet påverkat dig?

– Ja, absolut. Palme-mordet är ett nationellt trauma, säger Lars-Erik Berenett.

Det var på 80- och 90-talet som Hassel-filmerna gjorde honom till en välkänd person. Många kommer fram och hälsar, vid ett tillfälle var det ett ungt par. Mannen presenterade sig och sa: ”Det var Hassel som gjorde mig till polis”.

Tidigare bodde Lars-Erik och hans dåvarande sambo, skådespelerskan Maria Kulle, på Ingarö. ­Efter ett decennium i Helsingborg är han nu tillbaka i samma trakter.

– Jag bad min första fru Eva-Britt Strandberg att hålla utkik på Djurö. Huset ligger längs hennes ridväg, och hon sa att ”det står Lasse på det”.

Det ombyggda fritidshuset med stor tomt ligger några hundra meter från havet.

– Det är fint här ute, att kunna se stjärnhimlen och känna doften av havet. Det är också praktiskt att bo nära Eva-Britt och kunna träffa barn och barnbarn.

Snart fyller Lars-Erik 70, men han tycker inte att åldern betyder så mycket.

– Vi har alla åldrar i oss. Men akta dig för den vuxne jäveln!

För egen del trivs han bäst när det är kaotiskt och har förstått att våga ta risker. Lars-Erik ler pillemariskt.

– Alla mönster är farliga. Mönster håller depressioner vid liv. Kaos hjälper till att bryta mönster. Gör något tokigt, det skapar liv.

Hassel-filmerna hade en stor publik och jag vill inte lura folk att tro att det är en actionrulle. Det här är en installation av en begåvad konstnär.

Fakta

Spelar mot sin exhustru i dramaserie på SVT

Namn: Lars-Erik Berenett.

Ålder: 69 år.

Fyller 70 i december: ”Det firar jag inte. All uppvaktning undanbedes vänligt men bestämt. Skriv det med kursiv stil.”

Bor: Fritidshus från 60-talet på Djurö i Värmdö.

Familj: ”Ja, gudskelov.”

Yrke: Skådespelare.

Aktuell: Filmen ”Hassel – privatspanarna” som går på bio. SVT-serien ”En pilgrims död” har premiär den 13 januari. I vår kommer SVT:s dramaserie ”Molanders”, där Lars-Erik spelar mot bland andra exfrun Eva-Britt Strandberg.

Visa merVisa mindre