Här skapas arkeologiska fynd för framtiden

Vad kommer människor om 500 år att ha för bevarade minnen från 2019? Det har barn och ungdomar på Tensta konsthall klurat på.  Tillsammans med konstnären och keramikern Fredda Berg har de skapat arkeologiska fynd för framtiden.

  • Publicerad 06:25, 30 jun 2019

Under namnet Operation: DEG har drygt 30 unga konstnärer skapat olika föremål i deg som de tänker att de vill att framtidens människor ska hitta och ha som minnen av vår tid.

– Jag är intresserad av bilder av forntiden, vad vi lämnar efter oss. Vad människor kommer att hitta för föremål och vad de kommer att säga om oss och vår tid, säger Fredda Berg, konstnär, keramiker och ledare av kursen.

Fredda Berg håller i konstkollot och har under veckan diskuterat konst bland andra Manya 7 år. Foto: Christian Lärk.

I konsthallen har det skapats både skålar, smycken, monstermasker, valar och telefoner. Men om framtidsmänniskorna kommer att förstå vad de är och vad de användes till är inte helt klart tror Spångabon Emelie, 15 år från Spånga.

Jag tror att man om 100 år kommer ha så mycket teknik så man inte förstår vad vi hade telefoner till

Emelie, 15 år

– Jag tror att man om 100 år kommer ha så mycket teknik så man inte förstår vad vi hade telefoner till, säger hon och liknar det vid att hon har svårt att förstå att det en gång i tiden bara funnits knapptelefoner.

– Jag hoppas att det finns teknik då som löser allt tråkigt, som att skriva anteckningar, så att människor får mer tid till roliga saker. Då skulle jag träna mer karate! Och så hoppas jag att det finns valar i framtiden – att man inte förstört våra hav, fortsätter hon och målar på sin katt och lilla vita val.

Emelie 15 år, hoppas att framtidens teknik kan ta hand om alla tråkiga uppgifter. Här målar hon små djur ihop med systern Rebecca 16 år och Anisa 10 år. Foto: Christian Lärk.

Vad tror du att man kommer att hitta från vår tid om 500 år?

– Kanske en rutten pizza. Eller en person med fem händer, gissar Aman, 9 år från Spånga.

Aman sitter även och ritar ett Fortnite-spel som kommer att bli en sida i barnens fanzine, vilket ska tryckas upp i slutet av kursen.

– Jag vill bli Fortnite-spelare när jag blir stor, säger han.

Aman, 9 år drömmer om att bli Fortnite-spelare i framtiden. Systern Manya, 7 år, ritar bilder till kolots fanzine. Foto: Christian Lärk.

Snickerikollo i höst

Fredda Berg berättar att mycket tankar om våra alldagliga föremål har dykt upp hos barnen och ungdomarna under veckan.

– Det är svårt att veta vad som kommer att hamna på museum i framtiden, eller hur museal verksamhet ens ser ut då. Många barn har funderat på om de t.ex. kommer ha ett av våra game boy där, berättar han.

Ibrahim skulle gärna följa med sitt gröna monster till coca-cola-kingdome. Foto: Christian Lärk.

Ibrahim, 11 år, är dock ganska säker på att hans gröna monstermask kommer att hamna i coca-colavärlden där allt består av cola, vatten och kakor. Där skulle han även själv vilja bo.

– Den lever i cola kingdom där allt är gratis.

Skulle du inte tröttna på cola?

– Nej där är jättebra, det finns massa mat och kakor också. Och cola.

Kinza 11 år och Avya, 15 år har gjort bland annat en mobiltelefon i trolldeg. Foto: Christian Lärk.

Konstkollot Operation: DEG arrangerades 24–28 juni på Tensta konsthall i samarbete med Konstfack.

Nästa kollotillfälle blir 12–16 augusti och där finns det fortfarande lediga platser. Då blir inriktningen snickeri med konstnären Ockie Basgül Dogan.

Deltagarna i snickerikursen kommer att göra en bänk tillsammans som sedan ska placeras ut på en bra plats i Tensta.

Nästa konstkollo blir i augusti, då ska det bland annat snickras en bänk som ska placeras ut i Tensta. Foto: Christian Lärk.