Här låg Lyckliga gatan – på riktigt!

Hennes låtar hör till några av Sveriges, ja till och med Europas, mest kända. Själv är hon dock en superdoldis. Här är historien om låtskrivaren Britt Lindeborg från Gamla Hagalund – hemmafrun som blev Fru Svensktoppen.

  • Publicerad 08:19, 16 maj 2017

Britt Lindeborg föds 1928 och växer upp i ett dragigt men charmigt hus på Södra Långgatan i Gamla Hagalund. Här finns plommonträd, gårdsmusikanter och slingrande gränder, enligt memoarerna.

Britt växte upp i det idylliska Gamla Hagalund. Foto: Solna stads bildarkiv

Hon förlorar i ung ålder sin far men bildar snart en egen familj med tillhörande hemmafruliv. Trots en tung arbetsbörda att sköta hem och barn hittar hon tid till att skriva texter.

I början refuseras hennes alster, vänligt men bestämt. Men med åren får hon en hundralapp här och där för någon svensk text hon skrivit till en utländsk låt.

Britt testade nya låtar på sin son Hans. Foto: Rolf Pettersson

1958 blir hon som första kvinna antagen med en låt i Melodifestivalen, en tävling där hon under många år är den enda kvinnan.

1963 blir egna låten ”Hej mitt vinterland” med Lena Conradsson en julhit, en låt som 20 år senare ska visa sig spela en viktig roll.

Hej mitt vinterland med Lena Conradsson.

I familjens hem på Lostigen och senare Illerstigen i Bergshamra fortsätter låtskrivandet, med mer framgång. Dåtidens medier skriver förundrat om hemmafrun som både byter blöjor och skriver schlagers.

Manliga låtskrivare led inte av samma dubbelarbete.

– Det var någon som beskrev det så bra: ”Männen kom hem till dukat bord, Britt Lindeborg fick duka det”, säger dottern Monika Hurtig.

– Men det va ju så det va! Det var männens värld. Då tror jag inte hon brydde sig, men visst kände hon att det var orättvist att hon inte togs på allvar, fortsätter hon.

Sonen Hans Lindeborg minns att mamman tog illa upp när hon inte fick med sitt namn som låtskrivare i radio.

Fakta

Skrev 400 låtar – och innehar Svensktoppsrekord

Britt Lindeborg skrev närmare 400 låtar och är den textförfattare som haft flest hits på Svensktoppen genom tiderna.

”Lyckliga gatan”, Anna-Lena Löfgren, 1:a på Svensktoppen 1967.

”Judy min vän”, Tommy Körberg, 1:a i Mello 1969.

”Diggiloo Diggiley”, Herreys, 1:a i Mello och ESC 1984.

”Mitt sommarlov”, Anita Hegerland, 1: på Svensktoppen 1970.

”Hej mitt vinterland”, flitigt inspelad 1963-i dag.

Visa merVisa mindre

Britt började även bli en flitig insändarskribent i pressen, inte sällan kritisk mot tidens kvinnoroll.

Även det lokalpolitiska engagerade. När hennes älskade barndomsparadis Gamla Hagalund skulle rivas, kom texten till hiten Lyckliga gatan, den italienska låten Il ragazzo della via Gluck av Adriano Celentano, som ett rinnande vatten.

”Lyckliga gatan du finns inte mer, du har försvunnit med hela kvarter”

– Hon växte ju upp mitt i det där, mitt i Hagalund. Hon protesterade mot att kåkarna revs för Blåkulla, säger Hans Lindeborg.

Hagalunds kyrka sparades när Blåkulla byggdes. Foto: Solna stads bildarkiv

Julafton 1967 gick låten upp som etta på Svensktoppen, odödliggjord av Anna-Lena Löfgren. Det rivningskritiska temat höll i sig, och fem år senare fick samma Anna-Lena en hit med Titta på stan, som ställde sig skeptisk till dåtidens stadsplanering.

”Parken är, av cement, träden kallas för vegetationselement…”

Kunde man ha såna ord i schlagertexter?

– Mamma hade alla ordböcker och lexikon man kan tänka sig. Det var inga nödrim, hon fick alltid till det, berättar Hans Lindeborg.

Framgången till trots – Britt höll sig nere på jorden.

– Hon fortsatte leva som vanligt, men hon blev inspirerad när det gick bra. Då satte hon sig framför pianot. Jag satt på en pall bakom och så testade hon nya låtar på mig, berättar Hans Lindeborg.

Alla kunde dock inte hantera hennes framgång.

– Speciellt med kvinnor var det svårt. Det var ett tjejgäng från barndomen som bröt helt med henne när hon gjorde succé. Hon blev väldigt ledsen över detta, berättar Monika Hurtig.

Britt skrev Judy min vän som Tommy Körberg vann Mello med 1969. Foto: Jan Björsell

Siw Malmqvist, Tommy Körberg, Sylvia Vrethammar, Herreys, Sanna Nielsen. De och många många fler kända artister sjöng in hennes låtar.

– Men hon umgicks aldrig med dem. Hon var lite blyg inför artisterna, hon kände sig nog lite osäker i sin roll som schlagerskriverska, säger Monika Hurtig.

Mer säker blev hon efter att ha utbildat sig till kurator, ”för att bli nåt”, på Socialhögskolan i början av 70-talet, skriver Anna Charlotta Gunnarsson i antologin ”En annan historia”.

1983 gjorde Carola en cover på Hej mitt vinterland. Spontant ringde Britt upp producenten Torgny Söderberg för att tacka för ett fint arrangemang. I samma stund blev hon erbjuden att skriva en text till en låt som gick under arbetsnamnet Diggiloo Diggiley…

Vinst med Herreys i Mello och sen seger i Eurovisionsschlagern i Luxemburg 1984. Succén var total. Nu hade hon vunnit allt.

Britt skrev texten till Diggiloo Diggiley med Herreys. Till höger Torgny Söderberg som skrev musiken. Foto: Anders Holmström

På senare år har Britts låtar åter hamnat i rampljuset, inte minst tack vare Timo Räisänens cover på Lyckliga gatan och tv-programmet med samma namn, där hiphopartister nytolkar svenska låtar.

– Det hade hon gillat. Allt som var nytt och modernt och nytänkande gillade hon, säger Hans Lindeborg.

De sista två decennierna av sitt liv bodde Britt Lindeborg på Reimersholme, där hon aldrig riktigt trivdes. 1998, strax efter att hon blivit klar med sina memoarer, somnade hon in, 70 år gammal. Begravningen skedde på Solna kyrkogård, något som var självklart enligt dottern.

– Hon hade ju Solna i sitt hjärta, och hon förblev Solna trogen.

Fakta

Se Britt hyllas på TV

I mars valdes Britt Lindeborg in i Swedish Music Hall Of Fame.

Lördagen den 26 maj klockan 20 sänder SVT konserten ”En hyllning till svensk musik” som spelades in i mars i samband med utnämnandet.