Här kommer jordbruket till sin rätt

Sommaren har hittat till Stockholm och det är varmt i lokalen när Gourmé och Gourmand stiger in i den lilla, och mycket hypade restaurangen Agrikultur.

  • Publicerad 15:00, 19 maj 2016

Värmen beror också på elden som flammar i stenugnen i det öppna köket till höger.

Restaurangen startades nyligen av årets kock 2014 Filip Fastén tillsammans med kompisen Joel Åhlin och har blivit flitigt omskriven. Namnet betyder jordbruk och fokus är också på svenska närproducerade råvaror.

Menyn består av fem rätter plus tilltugg (615 kronor) och Gourmand, som börjat fundera lite på kolesterolet, har redan vid bokningen meddelat att han för kvällen vill ha en meny utan kött från djur som går på land.

Snabbt serveras det första tilltugget, en fräsch och helt otillredd rädisa med en klick brödkräm som balanserar grönsakens styrka fint med sin lätt beska mustighet.

Smaklökarna är rensade och nästa rätt kommer in. En kopp kålbuljong blandat med en smetana. Ovanpå har kockarna smulat torkade blomblad och brända nässlor. Buljongen har en intensiv och fyllig smak och nässlorna ger en trevlig bränd touch. Blombladen är visserligen vackra men smakar för beskt.

Nästa rätt består av stekt gurka, med en mjukt rökt grädde, grön pesto, syrlig grönkål och en tunn skiva grissvål.

Peston är god och sältan i grisen gifter sig bra med den mjuka grädden som kanske kunde ha lite mer röksmak. Rätten är dock lite vattnigt geggig vilket förtar fräschören något.

– Gott och kompetent lagat, men det kunde hända lite mer, säger Gourmé.

– Och i min vegetariska rätt plockade de helt sonika bort grisen utan att ersätta den med något, säger Gourmand lite buttert.

Men han skiner upp igen när nästa rätt serveras. Grillad makrill med färsk vitkål, spritärtor och vitkålskräm. Allt badar i en fantastiskt välsmakande och intensiv fiskbuljong.

Makrillen är smakrik, perfekt grillad och smälter i munnen. Vitkålskrämen har en lätt beska som passar fint till den fräscha vitkålen och de söta ärtorna.

– Lysande, säger Gourmé samtidigt som han slevar upp den sista buljongen med skeden.

Efter fiskfesten är det dags för kvällens huvudrätt, i alla fall för Gourmé. Ut kommer en tallrik som på ena sidan är fylld av en hög med sparris och mangoldsallad och på andra sidan en tunn skiva älgkoentrecote.

Köttet är smakrikt och mört och alldeles underbart. Sparrisen är fräsch och god men mangolden som är indränkt i olja och citron blir nästan för tung.

Gourmand är mer dyster. På hans tallrik fins en stor tom yta där köttet skulle ligga.

– Om man säger att man erbjuder vegetariskt duger det inte att bara plocka bort köttet, säger han surt.

Men efterrätten gör ingen besviken. En fluffig och frasig pannkaka på lantvete och surdeg som serveras med inkokt rabarber och glassgrädde smaksatt med älgört som ger en blommig och intressant smak.

Mycket gott, menar vännerna, som dock lämnar hypade Agrikultur med blandade känslor.

Fakta

Agrikultur, Roslagsgatan 43

Kök: Närproducerat, säsongsbetonat och nordiskt.

Miljö: Mysigt, litet och avspänt

Vegetariskt: Ja (de plockar bort köttet från befintliga rätter)

Pris: Meny för 615 kronor.

Visa merVisa mindre