Midsommarfirandet i Rönningeby i Täby firas traditionsenligt med danslekar kring stången och spelmanmusik. Foto: Mostphotos

Här firar du midsommar i Täby 2019

För de flesta är det tradition att slänga sig efter barnen i Små grodorna och stampa takten till äkta spelmanglädje. I Täby hålls traditionellt midsommarfirande oavsett väder.

  • Publicerad 15:44, 13 jun 2019

Täbybor som vill fira midsommarafton traditionellt med dans och lekar kring stången behöver inte åka långt.

Men om midsommarvädret kommer att vara lika traditionellt som firandet återstår dock att se.

Midsommar i Rönninge by

De morgonpigga tar med sig ett fång blommor och sluter upp till midsommarfirandets viktiga förberedelser redan kl.10.00 i Rönninge by i Täby. Då ska nämligen midsommarstången smyckas med blomster.

Täby spelmänsgille börjar spela kl.12.30. Midsommarstången blir rest först kl.14.00. Täby folkdansgille leder dansen och har också även en uppvisning.

För den som fortfarande har stomp och stam kvar i benen finns det möjlighet att dansa till Kvarnstenarna på logen kl.15.30. För den som har barnasinnet i behåll börjar kämpalekarna samma tid.

Fikakorg är ju alltid trevligt att ha med sig på midsommar. Men kaffeserveringen är förstås också öppen. Ponnyridning och andra aktiviteter blir det också.

Täby kommun och Rönninge by, som arrangerar midsommarfirandet ihop med Täby hembygdsförening, uppmanar alla besökare som har bil att parkera på Antennvägen 6. Därifrån går det traktor med vagn för den som inte vill begagna sig av sina egna apostlahästar.

Midsommar vid Ängsholmsbadet

Gribbylunds Fastighetsägarförening står bakom midsommarfirandet vid Ängsholmsbadet. Här inleds dagen med att alla som vill vara med samlar in blommor och löv och sedan tillsammans klär stången.

Kl.13.45 ska midsommarstången resas och därefter blir det ringlekar till levande musik, enligt arrangören.

Ingen midsommar utan dragkamp mellan män och kvinnor, stora mot små, pappor mot mammor och andra kämpalekar.

För den som inte hann få med sig kaffekorgen hålls kiosken öppen. Dessutom bjuder arrangören barnen på saft och bullar.

Har du fler tips på festligheter, som platsar här? Eller har vi kanske glömt bort något firande? Hör av dig till oss via Mitt i Täbys facebook!