Här firar du kvinnodagen i Stockholm

Klubbkvällar med musik av kvinnor, konstvernissage som hyllar kvinnan och feministisk fest. Här guidar vi till åtta event för att fira internationella kvinnodagen den 8 mars.

  • Publicerad 13:18, 5 mar 2018

The Future is Female på Söders Hjärta

Dj-konceptet The Future Is Female startades för nio år sedan, som en hyllning till alla fantastiska kvinnor. Den 8 mars bjuder Kajsa Olofsson och Fanny Bergne på de bästa låtarna av sina musikaliska hjältinnor på Söders Hjärta.

När: 8 mars, klockan 21-01.
Var: Söders Hjärta, Bellmansgatan 22b

Dj-konceptet The Future Is Female snurrar skivor på Söders Hjärta. Och Ebba Witt-Brattström är en av gästerna på Kulturhuset. Foto: The Future Is Female och Pressbild/Marie Klingspor Rotstein


Bang-festen på Nalen

Fira kvinnodagen ihop med den feministiska och antirasistiska tidskriften Bang på Nalen. Prisbelönt poesi, feta uppträdanden (bland andra dansgruppen JUCK och artisten Beatrice Eli är på plats) och massa dans utlovas. Biljett hittar du här.

När: 8 mars, klockan 20
Var: Nalen, Regeringsgatan 74


Vernissage och inspirationssamtal på Miss Clara

Den 8 mars lanserar Wall of Art den limiterade konstkollektionen Hylla Kvinnan, där ett 20-tal kreatörer fått i uppdrag att med ett konstverk skapa sin egen hyllning till kvinnan, på hotellet Miss Clara. Under kvällen bjuds det även på ett panelsamtal med Carolin Solskär, initiativtagare till Me Too-manifestationen i Stockholm, Aleksandra Avli, grundare av HER Global Network och Adeline Sterner, pilotutbildad Handelsstudent som lämnade toppjobb på McKinsey för att starta eget bolag som omsatte 5 miljoner på ett år.

När: 8 mars, klockan 17-20
Var: Miss Clara, Sveavägen 48


Tempo på Bångska-våningen

Dokumentärfilmfestivalen Tempo intar Stureplan och Bångska våningen för en kväll. Den 8 mars kan du inte bara kolla in årets tävlande kortfilmer, utan under kvällen hyllas även alla kvinnliga filmare lite extra med ett konstfilmsprogram av och om kvinnor och transpersoner. Billig bar, musik, film och överraskningar utlovas.

När: 8 mars, klockan 19-23
Var: Bångska, Stureplan 6


Författartips på Hornstulls bibliotek

Litteraturentusiasten Lena Kjersén Edman till Hornstulls bibliotek och tipsar om alla tiders bästa kvinnliga författare i samband med kvinnodagen. Boka och hämta biljett på Hornstulls bibliotek.

När: 8 mars, klockan 19-20
Var: Hornstulls bibliotek, Hornsbruksgatan 25


Fullspäckat program på Kulturhuset

Forum/Debatt och Kulturhuset Stadsteatern bjuder in till samtal, seminarier och debatter om jämställdhet och feminism. Den här gången ägnas höstens #MeToo-rörelse flera punkter. Bland gästerna under eftermiddag och kväll hittas Ebba Witt-Brattström, Alexandra Pascalidou, Anna Hedenmo, Åsa Linderborg, Sara Abdollahi, Isabelle Ståhl och Karin Olsson. Fri entré.

När: 8 mars, klockan 16.30-20.15
Var: Foajé 3 och Hörsalen, våning 3, Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg


Clara Henry hostar en kväll med feminism, scensamtal och mingel på Södra Teatern 8 mars. Foto: Arkivbild

Clara Henry & vänner på Södra teatern

På Södra Teatern blir det en helkväll med feminism, scensamtal och mingel. Clara Henry pratar jämställdhet och framtidshopp med bokaktuella författare och feministiska inspiratörer i svallvågorna av #metoo. Gäster är Cissi Wallin, Ida Östensson, Hampus Nessvold, Föreningen Storasyster, Thordis Elva, Simona Ahrnstedt, Frida Malmgren, Marie Björk, Elin Sundin, Anna Tell, Cecilia Chrapkowska och Amanda Lundeteg. Dessutom delas det nyinstiftade feministiska priset Årets Selma 2018 ut.

När: 8 mars, klockan 19.30-23
Var: Södra Teatern, Mosebacke torg 1-3


Kolla tekniken bakom metoo-upproren

Tekniska museet öppnar utställningen Digital Now #4 – En kod som förändrar världen #metoo. Här synliggörs tekniken som möjliggjort metoo-uppropens genomslag bland annat genom berättelsen från den kvinna som var först i Sverige med att använda hashtagen.

När: 8 mars, klockan 17.30-19.30
Var: Tekniska museet, Museivägen 7