Här är mammor mindre ensamma

Det finns en gräns för hur många barnvagnar som får plats på ett café, bibliotek, eller restaurang. I alla fall om det gäller 200 mammor. Med ideella krafter bildades därför gruppen Tyresömammor på Facebook. Varje vecka är medlemmarna välkomna till en fritidsgård för social samvaro med sina barn. – Vi hade inte varit så många om det inte fanns behov av en samlingplats där alla kan vara, säger Elleonore Lindgren.

  • Publicerad 13:53, 17 maj 2018

Förstagångsmammor i Tyresö hade ett särskilt behov av att träffa andra kvinnor i samma situation. Av den orsaken startades Facebookgruppen ”Tyresömammor bf 2017” som riktade sig till de som fött barn under 2017. Nu är gruppen uppe i drygt 200 medlemmar.

Elleonore Lindgren är en av dem och hon tycker särskilt mycket om utbytet med andra föräldrar och barn.

– Det är jätteskönt att alla fått barn samma år så man kan dela erfarenheter, säger hon. 

Annika Åsvik tror att gemensamheten är det som drar till sig medlemmar.

– När jag flyttade till Tyresö så kände jag ingen. Men när jag kom med i gruppen så gjorde det väldig stor skillnad och jag har fått många vänner och bekanta här, säger hon. 

Annika Åsvik, och Elleonore Lindgren med sin son Adrian Lindgren. 

Varje vecka är medlemmarna välkomna till  Nyboda fritidsgård i Tyresö. Elleonore poängterar att det är svårt för en större grupp att träffas på ett café eller dylikt med alla barnvagnar och allt som behövs för barnan.

– Vi hade inte varit så många om det inte fanns behov av en samlingplats där alla kan vara och det är fantastiskt att man kan få låna den här fritidsgården. Det är okonstlat och öppet och man kan komma och gå som man vill, säger Elleonore.

Temadag SMINK

Varje mammaträff styrs av ett tema. Just den här tisdagen gav medlemmen och make-up-artisten Gina Eklind sina bästa tips på snabb sminkning för trötta mammor.

– Det är svårt att ta hand om huden och lägga en bra foundation på samma sätt som man gjorde innan, för allt tar tid. Ibland vill man vara snygg med små medel, säger Gina Eklind.

Hon menar att de små detaljerna gör mycket för hälsan.

– Eftersom man är så trött och sliten, att då få titta sig i spegeln och se att jag ser lite pigg och fräsch ut, det gör så mycket för psyket och välmåendet.

Elleonore Lindgren uppskattade sminktipsen och är generellt sett imponerad av mammagruppens utformning.

– Det är otroligt välarrangerat med olika teman. Gratis fika och kaffe, det ä fantastiskt för en småbarnsförälder, säger Elleonore Lindgren.

Gina Eklind och Rosanna Nilsson. 

”Kommer nya kullar”

Initiativtagaren till gruppen är Sophie Nilsson som också är nominerad till Min lokala hjälte för sitt engagemang att starta och driva gruppen. I oktober börjar hon jobba igen och vad som då händer med gruppen är oklart.

– Planen är att vara här till och med hösten. Sen får vi se vad som händer. Förhoppningen är att man ska kunna behålla kontakten även om man börjar jobba, säger Sophie Nilsson. 

Elleonores förhoppning är att gruppen ska leva vidare och hon menar att behovet finns kvar även i framtiden. 

– Det kommer nya grupper och kullar hela tiden och de har säkerligen samma behov, säger hon.

Även Annika hoppas på en fortsättning.

– Även om alla går tillbaka och jobbar så hoppas jag på det, säger Annika som själv börjat jobba men fortsätter besöka träffarna, med eller utan barn.

Sophie Nilsson med dottern Ebba Holmlund. 

Werlina NIlsson, dotter till Rosanna Nilsson och Joacim Karlsson. 

Annika Åsvik med Noel Forsström och Janine Lindström med Estelle Lindström.

Fakta

Om mammagruppen

Vill du vara med i mammagruppen?

Sök medlemskap i Facebookgruppen Tyresömammor bf 2017. Eller kontakta Sophie Nilsson via Facebook.

Kriteriet är att du fått barn under 2017. Pappor är också välkomna.

Tid: 09.00-12.00

Plats: Nyboda fritidsgård

Källa: Tyresömammor
Visa merVisa mindre