Hanna Westerling lyfter klädmode till ny nivå

Väljer människor i dagens samhälle kläder efter märke istället för design? Vad händer med modebranschen när loggor tar allt större plats på våra kläder? Det är några av de frågor som Tyresödesignern problematiserar i sin nya utställning som har vernissage på fredagen.

  • Publicerad 10:19, 24 maj 2018

Det är en förväntansfull och smått nervös Hanna Westerling som Mitt i Tyresö träffar några dagar före vernissagen på galleri Nos i Tallkrogen.

26-åringen från Trollbäcken tilldelades ett av Tyresö kommuns kulturstipendier i början av året, och det är tack vare bidraget som hon kan visa upp sitt senaste projekt.

– Det var jättekul att få stipendiet, särskilt mycket eftersom jag fick ett idéstipendium i höstas och då blev det extra kul att få ett förtroende två gånger på ett halvår. Det känns som en bra start,  säger Hanna Westerling som tog examen från Konstfack sommaren 2017.

Använder ironi som ögonöppnare

Fredagen den 25 maj öppnas dörrarna till Westerlings utställning WELCOME BACK. Hon har laborerat med konceptet loggor på klädmärken. I fokus står det hippa och något ungdomliga klädmärket BACK.

  Många av de jag umgås med bär hennes kläder och tillslut såg jag märket BACK över allt och ville göra något roligt av det.

Det roliga började med t-shirts och mössor med tryck på bilder av röda backar. En design som får vissa att fatta ironin och den underliggande kopplingen till märket BACK.

– Det är trendigt med t-shirt, politiska budskap, marknadsföring och ironi. Just ironi gör konsten mer lättillgänglig och inkluderande, men också otillgängligt för de som inte känner till märket. För dem blir det bara en back på en t-shirt, säger Hanna Westerling.

Loggor framför design

Hanna tror att det i dagens samhälle är viktigare med vilken logga ett klädesplagg har, istället för material, passform och design.

– För vissa tror jag att loggan nästan är viktigare än hur plagget ser ut. Det handlar om tillhörighet, men det blir också en ekonomiskt fråga och en klassfråga.

Hanna som är utbildad designer räds för att en allt trängre syn på mode breder ut sig i samhället.

– Det vore tråkigt om designen försvinner och loggor tar över. Det är det som jag kommenterar med det här projektet.

Trots den kritiska och ironiserande blicken på märkeskläder så ser hon ändå flera fördelar med statussymboler.

– Ja människor är ju flockdjur och att hitta en tillhörighet är väldigt viktigt, att visa vem man är och vem man vill vara. Man använder märkena till det. Men man blir ju också reklampelare på det sättet, och det är ju en annan diskussion.

Trollbäcken på 90-talet

Hanna växte upp i ett Trollbäcken där modet var Lacoste, Lyle & Scott och Levis. Längtan till modekläder var i barndomsåren inte självklar, men växte successivt fram ju äldre hon blev.

– Då ville jag ha det för att alla andra hade det, jag visste inte att det var en statusfråga.

Idag är hennes relation till märkeskläder annorlunda och det normkritiska perspektivet utvecklades under universitetsåren på Konstfack.

– Jag tror att loggor i plagg är det som gör hipen, och till slut vill människor ha märket utan att veta varför.

”Mer normkritik i Tyresö”

Hon berättar att hennes typ av konst visas upp oftare på nischade och coola ställen som få känner till, typ på Södermalm. Men det behöver komma ut till fler ställen och nå en större publik, enligt Hanna.

– Det behövs mer normkritisk konst i Tyresö. Ofta är det målerier som ställs ut, och det är bra, men det här är lite annorlunda.

Utställningens öppettider:

25/5: 16.00-20.00

26–27/5: 12.00-15.00

Plats: Galleri Nos, Tallkrogen