Anders Ahlbom Rosendahl ska spela den svenska spionen Stig Wennerström på Långholmen. Foto: Lisa Bonnichsen

Han spelar Långholmens mest ökände fånge

Långholmens fängelseceller har rymt många celebriteter. Som storspionen Stig Wennerström – som dömdes till livstids straffarbete här. Nu har han fått en egen teaterföreställning på ön.

  • Publicerad 11:37, 13 mar 2018

I tingssalen i Långholmens gamla fängelse står långa rader med stolar uppställda. På väggarna hänger USA:s, Sveriges och Sovjetunionens flaggor. På scenen står skådespelaren Anders Ahlbom Rosendahl. Under våren ska han gestalta en av Sveriges mest kända spioner – Stig Wennerström.

– Jag växte upp under den här tiden så Wennerström är väldigt levande för mig, säger Anders Ahlbom Rosendahl.

Landsförrädaren avslöjades på 1960-talet efter att i nära femton år ha försett Sovjet med topphemliga uppgifter om det svenska försvaret. Han dömdes till livstids straffarbete, som senare ändrades till tio års fängelse, och låstes in i en cell på Långholmen.

Dubbelheten fascinerar

I pjäsen får publiken höra Stig Wennerströms berättelse om varför han blev spion. Och hans egen förklaring om varför han ansåg sig vara ”mer neutral än Sverige”.

Dubbelheten i spionen fascinerar Anders.

– Hans hemliga sida, som han inte ens kunde dela med sin fru. Det sätter fantasin i rörelse, säger han.

Han hoppas att publiken ska känna igen sig själva i pjäsen, som är en fri tolkning av spionens liv.

– Jag är intresserad av vem Wennerström var på insidan, att levandegöra honom. Inte att det blir en exakt kopia på utsidan.

Spelat bödel tidigare

Anders Ahlbom Rosendahl är tidigare känd för teaterpubliken på Långholmen. Han har i flera år spelat huvudrollen i föreställningen ”Hugga huvudet av ondskan” som handlade om Sveriges siste skarprättare Anders Gustav Dalman, verksam på Långholmen.

Sista föreställningen om bödeln var i höstas och nu är det monologen om Wennerström som heter ”Jag var mer neutral än Sverige” som gäller. Den har premiär den 16 mars och spelas under våren. Liksom förra föreställningen är den skriven av Klaus Fischer.

Fakta

Fler kända personer som suttit på Långholmen

Barbro Alving, journalist som dömdes för civliförsvarsvägran till fängelse 1955.

Hjalmar Branting, politiker som dömdes för hädelse och tryckfrihetsbrott 1899.

Stig Wennerström, svensk överste dömd till livstid för spioneri 1964. Straffet omvandlades till villkorligt och han frigavs tio år senare.

Jan Guillou, journalist och författare, en av de sista fångarna på Långholmen. Dömd för spioneri i samband med IB-affären 1974.

Isaac Grünewald, konstnär som fängslades för misshandel 1926.

Lasse Strömstedt, kåkfarare som senare blev populär författare. Spenderade totalt fyra år på Långholmen med start på 1950-talet.

Alfred Ander, rånmördare som avrättades som sista svensk på Långholmens fängelse 1910.

Bildsköne Bengtsson. Harald Bentsson och kumpanen Tatuerade Johansson, alias Folke Johansson, gäckade polisen med en landsomfattande stöldturné under början på 1930-talet. På Långholmen satt han ett par år.

Henrik ”Hinke” Bergegren, journalist som spred information om preventivmedel i början av 1900-talet. Det var förbjudet och han hamnade i fängelse, 1910.

Visa merVisa mindre

Två generationer Ernman gör Piaf på scen

Nöje Malena och Beata kan äntligen ha premiär för den föreställning pandemin satte P för. Beata Ernman gör Edith Piaf på scen. Hennes mamma Malena gör rollen som Piaf, modell äldre. "Det finns ingen jag litar mer på musikaliskt", säger Malena Ernman.lördag 11/9 14:54

Premiär för Noicemusikalen i november

Nöje Basisten Peo Thyrén: "Mina barn är imponerade" Efter många om och men har musikalen om Noice fått ett nytt premiärdatum på Cirkus.torsdag 9/9 10:45

Abba-museet uppdateras – kvartetten har blivit avatarer

Nöje Björn och Benny berättar om hur det gick till Nyheten att Abba ger ut ett nytt album och blivit avatarer blev snabbt global. Den som vill veta mer om nya Abba kan besöka deras museum på Djurgården.måndag 6/9 19:00