Hallå där, Lisa Malmgren årets kulturstipendiat!

Skogen är grunden för ditt konstnärsskap. I kväll, onsdag, föreläser du i biblioteket i Tyresö centrum om det. Vad är det som inspirerar dig med skogen?

  • Publicerad 08:02, 3 okt 2018

– Jag fotar väldigt mycket närbilder i naturen för att titta på olika fenomen, på ljus, mörker, mönster, linjer och former. Det är svårt att säga i ord vad som inspirerar. Om man är ute i skogen och i naturen kan man uppleva vad vackert och fantastiskt det är, men jag stannar upp, tittar efter och går nära. Det kan vara olika nivåer i naturen, hur en växt är uppbyggd, hur det ser ut ovanför vattnet eller under, hur vattnet speglar sig, hur träden rör sig. Det är som dans ibland – grenarna sträcker sig utåt. Det är mycket rörelse och mycket former.

Det är som dans ibland – grenarna sträcker sig utåt

Hur använder du det här i ditt konstnärsskap?

– Jag använder det när jag gör mina smycken men jag låter det inspirera mig i allt jag gör egentligen. Det finns massa med tankar, jag är litegrann i en fas där jag inte vet åt vilket håll det ska bära av. Jag håller inte på med silver så mycket längre, jag har börjat jobba mer med till exempel naturmaterial, återvinning och skrivandet.

Vad kommer föreläsning mer att handla om?

– Jag kommer att visa naturbilder, närbilder och också smycken som har inspirerats av naturen. Sedan är det mycket tankar om klimatet och vår miljö och hur vi ska ta hand om naturen. Det kommer vara den konstnärliga kreativa biten och natur, miljö och klimat.

Har du någon favoritskog i Tyresötrakten?

– Jag kan inte säga att jag har någon favorit, men jag tycker att det är en fantastisk natur i Tyresö. Jag har gått på Sörmlandsleden, varit nere vid Dyviks ängar, vi har hela nationalparken, Klövberget…  Sjön Fatburen – som Prins Eugen målade av – och området runt omkring är något alldeles speciellt och mytiskt på något sätt. Det är nästan så att älvorna kan komma dansande.

Sjön Fatburen och området där är något alldeles speciellt och mytiskt

Förut arbetade du främst mest silver – nu med fler material. Hur kommer det sig?

– Silver är vackert i kombination med andra material. I naturen är det ingen slump att det ser ut som det gör. Marken, vattnet, det under vattnet och himlen hör ihop. Jag har känt mer och mer att det finns så många olika nivåer i skapandet, jag har kommit in på sagor och berättelser, skrivit dikter. Jag har tittat på dräkter från olika länder, inspirerats av alla material. Det är ju också ett sätt att kanske nå ner till barndomen där vi är otroligt nyfikna på allt.

När går det att se dina alster?

– Det är konstrundan i november som är närmast. Då ska jag ställa ut på Tyresö slott i en gemensam utställning. På instagramkontot lisa.malmgren går det innan dess att se vad jag gör.

Lisa Malmgren blev utsedd till en av Tyresös kommun kulturstipendiater tidigare i år. Föreläsningen på biblioteket är gratis, är klockan 18.30-19.30 i biblioteket i Tyresö centrum i dag, onsdag.